Utazás

Mi lesz ebből? Gigantikus üstökös tart a Nap felé

Az objektum olyan hatalmas, hogy a szakértők eleinte kisbolygónak hitték.

Egy nem mindennapi üstökös

A csillagászok nemrégiben megfigyelték, hogy a Naprendszer belseje felé halad egy óriási üstökös. Az idegen objektumról egy friss tanulmány is napvilágot látott, melynek alapján a ScienceAlert adott hírt az üstökös érkezéséről. Azt, hogy nem egy szokványos méretű és jelentőségű égitestről van szó, egyébiránt az is jelzi, hogy a szakemberek először törpebolygónak hitték, és csak később realizálták, hogy egy üstökösről van szó.

A C/2014 UN271, azaz a Bernardinelli-Bernstein-üstökös egyébként valóban a Nap irányába halad, de a szakvélemények szerint nem fogja majd jelentős mértékben megközelíteni központi csillagunkat, vélhetően a Szaturnusz pályáján kívül fog elhaladni. A folyamat azonban kellően hosszú lesz ahhoz, hogy a kutatók fontos információkat gyűjtsenek az objektumról. Ezáltal egyébként könnyebben megérthetjük majd - írja a ScienceAlert -, hogy milyen égitestek is bújhatnak meg a rendszer külső tartományaként számontartott Oort-felhőben, sőt a vizsgálatok a Naprendszer keletkezésének, korai históriájának mélyebb megismerését is elősegíthetik.

Fotó: 123rf

Lapozz, a második oldalon folytatjuk!

Oldalak

Video Marics Peti első filmszerepének kulisszatitkai
Utazás
Sztárok
Rengeteg lájkot és hozzászólást tudnak generálni azok a képek, amiken Krausz Gábor Mikes Annával szerepel. Itt viszont változott a helyzet egy másik különleges személy miatt.
Sztárok
Vicces lenne éppen a királyi család egyik tagját látni a Bridgertonban, nemde? Nos, úgy tűnik, ez nem is lehetetlen!
Sztárok
Egy szempillantás alatt csavarta el a férfiak fejét Brooklyn Decker a Kellékfeleség azon jelenetében, mikor apró bikiniben sétál ki a hullámzó tengerből. A gyönyörű színésznő az utóbbi időben kissé...