Utazás

Mi lesz ebből? Gigantikus üstökös tart a Nap felé

Az objektum olyan hatalmas, hogy a szakértők eleinte kisbolygónak hitték.

Egy nem mindennapi üstökös

A csillagászok nemrégiben megfigyelték, hogy a Naprendszer belseje felé halad egy óriási üstökös. Az idegen objektumról egy friss tanulmány is napvilágot látott, melynek alapján a ScienceAlert adott hírt az üstökös érkezéséről. Azt, hogy nem egy szokványos méretű és jelentőségű égitestről van szó, egyébiránt az is jelzi, hogy a szakemberek először törpebolygónak hitték, és csak később realizálták, hogy egy üstökösről van szó.

A C/2014 UN271, azaz a Bernardinelli-Bernstein-üstökös egyébként valóban a Nap irányába halad, de a szakvélemények szerint nem fogja majd jelentős mértékben megközelíteni központi csillagunkat, vélhetően a Szaturnusz pályáján kívül fog elhaladni. A folyamat azonban kellően hosszú lesz ahhoz, hogy a kutatók fontos információkat gyűjtsenek az objektumról. Ezáltal egyébként könnyebben megérthetjük majd - írja a ScienceAlert -, hogy milyen égitestek is bújhatnak meg a rendszer külső tartományaként számontartott Oort-felhőben, sőt a vizsgálatok a Naprendszer keletkezésének, korai históriájának mélyebb megismerését is elősegíthetik.

Fotó: 123rf

Lapozz, a második oldalon folytatjuk!

Oldalak

Utazás
Recept
Tökéletes nassolnivaló magadnak, de megállja a helyét akkor is, ha vendégeket vársz és nincs kedved sokat időzni a konyhapult mellett.
Sztárok
Háfra Mari nemrégiben interjút is adott, melyben elárulta, hogyan ismerkedett meg Jimmyvel, és milyen volt valójában rövid, de annál szenvedélyesebb kapcsolatuk.
Lifestyle
Valahol Amerikában él egy család, aki meglepő módon az ország, ha nem a világ leghíresebb sorozatgyilkosának köszönheti gyermekének életét.