Utazás

Itáliai özönvíz: fél nap alatt több eső esett az olaszoknál, mint nálunk egész évben

Ez a példátlan csapadékmennyiség európai rekordnak számít.

Elöntötte az eső Olaszországot

12 óra leforgása alatt 74 centiméter, azaz 740 milliméter eső esett Olaszországban, a Genova megyében található Rossiglione városkában - adta hírül a Sky News. Az ország más területein is extrém időjárási viszonyok uralkodtak: a szokatlanul erőteljes vihar és a jelentős mennyiségű csapadék sokfelé okozott például villámárvizeket, de földcsuszamlásokról is érkeztek bejelentések. A vihar az építményeket sem kímélte: Észak-Itáliában, Quiliano városában például egy hidat is elpusztított.

A már említett Rossiglione városában számos polgárt ki kellett menekíteni otthonából, másokat ugyanakkor arra kértek, hogy zárkózzanak be, míg az időjárás normalizálódik. Katia Piccardo, a település polgármestere a Facebook felületén figyelmeztetett a "kiemelten veszélyes szituációra", miután az intenzív esőzés elérte a térséget. A közeli városban, Cairo Montenottéban is rekordmennyiségű csapadék keletkezett. Számos olaszországi folyó kiöntött medréből, olykor városokat árasztva el.

Fotó: 123rf

Velencében ismét víz alá került a Szent Márk tér, sőt még Szicíliában is jelentős esőzésekről és szélviharokról érkeztek beszámolók. A szélsőséges meteorológiai jelenség hátterében egyébként egy kettős ciklon húzódik meg. A villámárvizek, a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék és az ezekhez hasonlatos radikális időjárási események a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak lesznek a jövőben - nemcsak a mediterrán térségben, de Közép-Európában és a Kárpát-medencében is.

Az Olaszországban fél nap leforgása alatt hullott 74 centiméternyi eső mellesleg európai rekord is.

Nem meglepő módon szinte csak nagyhatalmak szerepelnek a lajstromban.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás