Utazás

Jelentősen csökkenhet a közúti balesetek száma Magyarországon, méghozzá ennek a nagyszerű fejlesztésnek köszönhetően

Az okoszebra rendszer magyarországi kifejlesztője, a Pearl Enterprises Kft. a múlt héten adta át az ország kétszázötvenedik okoszebráját, és a 2023-as 60-65 után 2024-ben további 80-100, a járókelők és autósok biztonságát javító gyalogosátkelőhely létrehozását tervezi.

Jeleznek az autósoknak, mielőtt a gyalogos a zebrára lép

Jelentősen növekedhet az okoszebrák száma Magyarországon. Szűcs Alfréd projektvezető a SafeCross okoszebra működését ismertetve közölte, hogy az út két szélén elhelyezett érzékelők és az útburkolatba helyezett nagy fényerejű LED prizmák villogó jelzéssel hívják fel az autósok figyelmét, mielőtt a gyalogos a zebrára lép.

Az alaptevékenységében naperőművek építésével foglalkozó Pearl Entreprises Kft. 2016-ban saját szabadalom alapján lépett be erre a piacra és telepítette az ország első okoszebráját Debrecenben. Azóta a cégen belül külön divízió foglalkozik a technológiával, a rendszer kiépítésével és működtetésével.

Az indulás óta a projektre több tízmillió forintot költöttek már, és nemzetközi színtéren sem ismernek hasonló rendszert üzemeltető társaságot.

Az elmúlt évek adatai azt bizonyítják, hogy az okoszebrák használatával drasztikusan csökkenthető a balesetek száma, és megnövekedett az autósok megállási hajlandósága is, a korábbi 55-60 százalékról 75-85 százalékra.

A kiépítés költsége a helyszíntől és az útszakasz hosszától függően bruttó 4,0-4,8 millió forint körül mozog. A rendszer viszonylag gyorsan telepíthető, és alacsony költséggel és meghibásodási aránnyal működtethető.

Szűcs Alfréd megemlítette, hogy a technológia az okosváros (Smart City) koncepcióba is könnyen beilleszthető, mivel alkalmazásával számos adat nyerhető ki a gyalogos- és járműforgalomról, s ezzel a városfejlesztési stratégiában információkkal segíthetik a döntéshozókat.

Olt Boglárka, a Generali a Biztonságért Alapítvány szakértője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a Generali Biztosító az alapítvány támogatásával 2018 óta 60 okoszebra létesítésében működött közre. A nyertes pályázók számára a telepítés költségeinek 50 százalékát fedezik. Elmondta, hogy a helyszínek kiválasztásnál a baleseti statisztikákat is figyelembe veszik, az oktatási intézmények közelében fekvő helyszínek pedig előnyt élveznek.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Pearl Enterprises Kft. árbevétele 2022-ben 2,638 milliárd forintra emelkedett az előző évi 1,710 milliárdról. Az adózott eredmény ugyanebben az időszakban 87,208 millió forintra nőtt az előző évi 83,766 millió forintról.

(MTI/Index.hu)

Az Építési és Közlekedési Minisztérium megkezdi a KRESZ megújítását. A Magyar Közlönyben napvilágot látott egy kormányhatározat, mely meghatározza azt az 5 fő témakört, amit átfog majd az új közlekedési szabályrendszer.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Tóth Andi ekkor térne visssza az énekléshez
Utazás
Sztárok
Ördög Nóra és férje, Nánási Pál Olaszországban romantikáztak. A gyönyörű és sikeres műsorvezető nemrég tért haza a külföldi nyaralásról, de máris munkába állt, és az Audi büszke nagyköveteként...
Sztárok
Meghan Markle állítólag olyan lekezelően bánt egyik alkalmazottjával, hogy az illető nem bírta tartani magát és zokogni kezdett a hercegné feléje áradó haragja miatt.