Utazás

Furcsa felfedezés: zöldülnek az óceánok, és ebből még nagy baj is lehet

A tudósok nyugtalanító felfedezést tettek az óceánokkal kapcsolatban az elmúlt két évtizedben. A műholdfelvételek kimutatták, hogy óceánjaink folyamatosan zöldülnek.

Zöldülnek az óceánok

Ha túl sok vagy túl kevés van egy bizonyos hal- vagy növényfajból, az komoly változtatásokra kényszerítheti a tengeri ökoszisztémákat. Ezért gyakran igyekszünk sürgősen eltakarítani az olajszennyezéseket és csökkenteni vagy felszámolni a behurcolt fajokat, mielőtt a kár visszafordíthatatlanná válna.

A tengeri tápláléklánc legfontosabb eleme a fitoplankton. Bár kis méretűek, létfontosságú szerepet játszanak az óceánok egészségének fenntartásában. Oxigént termelnek számunkra és táplálják a sok vízi fajt. Bizonyos szempontból ők alkotják az óceánok gerincét. De hogy miért is fontos ez? Olvasd át a galériánkat!

Az elmúlt 20 évben a tudósok megfigyelték, hogy hogyan reagáltak az óceánok a klímaváltozásra. Észrevették, hogy egyre több zöldes folt kezd megjelenni, és a zöld szín intenzívebb, ez pedig a zöld a fitoplankton jelenlétét jelzi. A szín a fitoplanktonban található klorofilltől ered, de a zöld szín emellett magas szén-dioxid-szintet is jelez.
Kattints a további képekért!

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Tóth Andi ekkor térne visssza az énekléshez
Utazás
Sztárok
Samy Nacerit a Taxi-filmek tették világhírűvé, de ezt nem tudta igazán jól kihasználni. Sok botrányon van túl, ami azért meg is látszik rajta.
Lifestyle
Volt már hasonló ügy Magyarországon, és az elkövetőre gyakorlatilag kihívták a rendőrséget. A nyílt wifi-hálózat azonban veszélyes is lehet.
Lifestyle
A Kultkikötő az elmúlt évtizedek során a Balaton-part nyarainak egyik legfontosabb kulturális rendezvénysorozatává nőtte ki magát. A forró hónapokban számtalan programmal várja a látogatókat, akik...