Mit gondolunk mi, magyarok az idei nyaralásról?

Egy kutatócsoport utánajárt, hogy mit gondolnak a magyar netezők a nyárról. Mi legyen az idei nyaralással? És ha a nyaralás mellett döntöttünk, hova menjünk? Maradjunk az országban, vagy utazzunk el külföldre? Melyik oltással hova mehetünk és menjünk? Íme, a magyarok válaszai.

Íme az eredmények

Ahogy melegszik az idő, csendesedik a járvány egyre inkább válik aktuálissá a kérdés: mi legyen az idei nyaralással? És ha a nyaralás mellett döntöttünk, hova menjünk? Maradjunk az országban, vagy utazzunk el külföldre? Melyik oltással hova mehetünk és menjünk? Az Ynsight Research kutatócsapata arra volt kíváncsi, hogy mit gondolnak a netezők ezekről a kérdésekről, a 2020. október végétől 2021. május végéig terjedő, összesen hét hónapos időszak online diskurzusait vizsgálva.

Nekünk a Balaton a Riviéra?

Kutatásunkban az online térben megjelent publikus közösségi média beszélgetéseket néztük és a vizsgált 7 hónap alatt (2020.10.26-2021.05.31) több, mint 21 ezer online tartalom foglalkozott a nyaralás kérdésével (cikkek, blogbejegyzések, kommentek, fórumtémák, Twitter megjelenések), melyekre több, mint 80 ezer további felhasználói reakció érkezett. A téma egyre inkább foglalkoztatta a netezőket a nyár közeledtével.

A nyári hónapok közeledtével a felhasználók körében egyre gyakrabban merült fel a nyitás kérdése, az oltással való utazás megoldása, majd a nyitás reményének hatására fő témává vált az úticél kiválasztása (belföld, vagy külföld legyen a választott úticél?). Az ezt követő járványügyi intézkedések és az oltások elfogadása hírének hatásaira olyan felhasználói hangok is megjelentek a diskurzusokban, akik korábban még hezitáltak az idei nyaralás megszervezésével kapcsolatban. Megjelentek természetesen azok a hangok is, amelyek a jelenlegi helyzetben való utazás veszélyeiről szóltak, saját példájukkal érveltek, hogy előbb inkább a barátaikat szeretnék látni, a nyaralás a fontossági sorrend végén foglal helyet náluk.

Én imádok külföldre utazni es sokat is tettem. De ha ennek a vészhelyzetnek valamelyest vége, nem az lesz az első célom, hogy külföldre utazzak. Nem értem, ez miért ennyire fontos most” – írta egy felhasználó.

Sokan hívták fel kommentjükben a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány még rosszabbá tette az így is szűkös anyagi helyzetüket, ezért számukra már teljes mértékben elérhetetlen luxussá vált.

Most az is nagy dolog lenne, ha belföldön nyaralhatnánk” – szólt egy kommentelő.

Lapozz a folytatásért!

Oldalak