Utazás

Rakétákat fog lőni a sarki fénybe a NASA

Megijedni persze nem kell, hiszen csupán egy különleges tudományos kísérletről van szó.

Alaszkából indulnak, előre meghatározott magasságig emelkednek

Az elkövetkezendő időszakban két rakétát is a sarki fénybe (aurora borealis) lőne a NASA: az amerikai űrhivatal egy rendhagyó kísérlet miatt szánta rá magát az elsőre talán megdöbbentőnek tűnő lépésre. A Live Science nevű tudományos hírportál információi szerint a NASA szakemberei két indítási ablakot határoztak meg az Ion-Neutral Coupling during Active Aurora (INCAA) névre keresztelt küldetésnek. Az egyik a március 23. és április 1., a másik pedig az április 3. és április 7. közötti időszak. A múlt szerdai start a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt végül nem valósulhatott meg.

A küldetés vezetője egyébként Stephen Kaeppler, a Clemson Egyetem csillagásza lesz majd. Kaeppler és munkatársai már felkészítették az érzékelőkkel felszerelt rakétákat, melyek Alaszkából indulnak majd, és pontosan meghatározott magasságig emelkednek. Az első rakéta 299 kilométeres magasságig ér majd el, aztán egy olyan anyagot bocsát ki, melynek segítségével a légköri szél mélyebb elemzése válik lehetségessé. A második 201 kilométerig jut majd, hogy hőmérsékleti adatokat rögzíthessen. Ezt követően a rakéták visszatérnek majd a Földre.

Fotó: 123rf

A Bulcsú és a Bajza utcákat összekötő átjárót még 1874-ben adták át, és hosszú évtizedekig sokak számára szőrszálborzoló élményt jelentett belépni a Nyugati pályaudvar közelében húzódó alagútba.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Lifestyle
Összesen 16 pálinkaház nevezett 103 tétellel - máris mutatjuk, mely pálinka lett idén az ország legjobbja.
Egészség
Egy új kutatás igyekezett megválaszolni a kérdést, ami voltaképpen az ősidők óta foglalkoztatja az emberiséget.
Fashion&Beauty
A télnek van az a bosszantó hátránya, hogy ilyenkor sokkal szárazabb a bőrünk, és az ajkaink is könnyebben kicserepesednek.