Utazás

Döbbenetes, mire bukkantak a kutatók a világűrben: a felfedezés segíthet megfejteni az univerzum keletkezésének rejtélyét

A NASA megtalálta a világűr eddig mért leghidegebb jegét - a felfedezés nehezen túlbecsülhető tudományos jelentőséggel bír.

Egy csillagköd belsejében találtak rá

A NASA James Webb űrteleszkópja egy csillagköd belsejében rábukkant a világűr eddig mért leghidegebb jegére, amelynek mínusz 263 Celsius-fokos hőmérséklete csak tíz fokkal haladja meg az abszolút nulla fokot – írja az MTI a Nature Astronomy című szaklapban közzétett tanulmány alapján.

A felfedezés komoly tudományos jelentőséggel bír, mivel a világűrbeli jég központi szerepet tölthetett be az univerzum keletkezésében. Ez a jég jóval a bolygók keletkezése előtt jött létre mélyen a planetáris ködök belsejében. A planetáris köd olyan gázból és porból álló felhő, amely idővel bolygóvá formálódhat. Ezekben a felhőkben annyira alacsony a hőmérséklet, hogy jég képződhet a porszemcséken.

Egy molekuláris felhőt vettek górcső alá

A kutatók a Földtől ötszáz fényévnyire lévő Chamaeleon I molekuláris felhőt vizsgálták, amely a Kaméleon csillagkép központjához közel, egy fagyos, sűrű, éppen ezért nehezen kutatható területen található.

Maria Drozdovskaya, a berni egyetem kutatója elmondta, hogy a méréseket a Webb nagy precizitású infravörös spektográfjai tették lehetővé, amelyek képesek pontosan észlelni és besorolni a sugárzást ezeken a hullámhosszokon.

A szakértők az űrbéli jég összetételébe is betekintést nyertek, és a vártnál kevesebbet találtak benne az élet összetevőinek számító kémiai elemekből, azaz a hidrogénből, az oxigénből, a nitrogénből, a kénből és a szénből. Ez arra utalhat, hogy a fenti elemek a molekuláris felhők jeges részein kívül máshol is megtalálhatók, teszi hozzá a Space.com.

(MTI/24.hu)

Fotó: 123rf

A Chasm-1 elnevezésű, mintegy 1550 négyzetkilométeres, azaz nagyjából három budapestnyi jéghegy vasárnap este szakadt le.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Fashion&Beauty
A miniszoknyák nemrégiben újra visszajöttek a divatba. De azt tudtad, hogy korábban a feminizmus egyik jelképe volt ez az ikonikus darab?
Lifestyle
A Nyilasnak ez a nap örömöt és bánatot is hozhat. Napi horoszkóp!
Lifestyle
A Szűz a szerelmével egy következő szintre lép vagy szakítanak a hónapban. Íme, az áprilisi előrejelzésünk!