Hetven éves rekord dőlt meg Magyarországon

Napi hidegrekordot hozott az éjszaka.

Megdőlt a napi hidegrekord

Több helyen is fagyott az országban, a napi hidegrekord is megdőlt – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) csütörtökön a Facebook-oldalán.

A Kárpát-medencét kitöltő hűvös, nyugalomba jutott levegő és a derült, szélcsendes éjszaka együtt azt eredményezte, hogy több mérőállomásunkon is gyengén fagyott 2 méteres magasságban” – olvasható a bejegyzésben.

A legalacsonyabb hőmérsékletet a Nógrád megyei Zabarban mérték, ahol kora reggelre mínusz 1,2 Celsius-fokig hűlt a levegő. Ez 0,1 fokkal döntötte meg az eddig május 19-ei hidegrekordot, amelyet 1952-ben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a ma már Encshez tartozó Fügödön mértek – ismertették.

Ahogy az OMSZ által közzétett térképen is látható, erősen inverziós volt a légrétegződés, ez azt jelenti, hogy a magasabban fekvő helyeken enyhébb volt a reggel. Erre láthatunk példákat többek között a Dunántúli-középhegységben, a Mecsekben, a Budai-hegységben, a Mátrában és a Bükkben is.

Az előrejelzés szerint csütörtökön a hőmérséklet csúcsértéke 23 és 28 fok között tetőzik. Késő estére 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. A következő napokban melegszik a levegő.

Az aranysakál, melyet nádi farkasként is szoktak emlegetni, hosszú évszázadok óta egy őshonos, alacsony létszámban, és sokszor alkalmi módon jelen lévő ragadozó volt Magyarországon. Mit kell tudnunk erről a titokzatos fajról? A válaszokat Dr. Heltai Miklóstól, a MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének vezetőjétől kaptuk meg.

Leadfotó: 123rf

Oldalak