Utazás

Miért építenek víz alatti autópályát 47 milliárd dollárért Norvégiában?

Napjainkban Norvégiában egy lélegzetelállító, 1121 km-es autópályát terveznek, melynek egy része a víz alatt épül fel. Mikorra lesz kész? Mennyire veszélyes? És miért döntöttek úgy, hogy megvalósítják ezt a 47 milliárd dolláros projektet?

Az ok, amiért így döntöttek

A gyönyörű jégsapkás hegyek és a festői fjordok világhírűvé tették a norvég partvidéket. Azonban ezek a kivételes földrajzi adottságok megnehezítik az autósok életét. És ráadásul az időjárás is kiszámíthatatlan: jeges szelek, hegyi szerpentinek, hó és jégeső akadályozhatja a közlekedést. Mivel a norvégok tisztelik a természetet, és vigyáznak a tájra, annak érdekében, hogy ne változtassanak az ökoszisztémán, például ne kelljen sziklába fúrni, úgy döntöttek, hogy víz alatti utakat építenek. Az építés alapos tervezést igényel, melyben a Norvég Műszaki Egyetem, a Stavanger Egyetem és a Charmers Egyetem is részt vesz. A mérnöki feladatokon 50 egyetemi kutató, szakember dolgozik. Az autópálya a fjordok alatt húzódik majd, melynek tervét 2017-ben el is fogadták. Az útvonal 6 kerületen, valamint Stavanger és Bergen városán halad át. Így az utazási idő a felére csökken, és az útvonal 170 km-rel rövidebb lesz a hidak, kompok, alagutak kikerülésével, illetve a maradék felszíni út felújításával. Ráadásul a norvég export cikkek 60%-a a nyugati parton készül, így a közlekedési rendszer az ország gazdaságához is hozzájárul.

Fotó: 123rf.com

Vajon mennyire biztonságos ez a projekt? Lapozz, a cikk folytatódik!

Oldalak

Utazás
Sztárok
Miló Viktória szerint nem szégyen szakember segítségét kérni, ha valaki lelki problémákkal küzd. Az egykori profi ökölvívó nemrég azt is elmesélte, hogyan és minek köszönhetően tett szert nagy...
Fashion&Beauty
Horváth Csengének nem lehet oka panaszra: a gyönyörű modell már számtalanszor bebizonyította, hogy rajzolni sem lehetne nála szebbet, legutóbbi fotósorozata pedig annyira dögösre sikerült, hogy azt...
Sztárok
Erzsébet állítólagos kedvenc fia nem fogja annyiban hagyni a döntést, állítólag kész arra is, hogy a rendőrségen tegyen panaszt ügyével kapcsolatban.