Mesél az erdő: a szegedi Boszorkánysziget története

A város közelében buja zöldövezet őrzi egy letűnt kor emlékeit. A „legszomorúbbként” emlegetett 1728-as szegedi boszorkányper során egyszerre 12, boszorkánynak tartott szegedi lakos lelte halálát a máglyákon. A helyiek ma nyugodtan sétálgatnak vagy sportolnak itt, szívesen töltik szabadidejüket a csendes ártéri erdőben, ám emlékezetükbe, akár a fákéba, örökre beleivódott a szörnyű kivégzés ténye.

A per: kik és mit vétettek?
A 17. század eleji szegedi boszorkányüldözés kiváltó okaként a súlyos aszályt, illetve a korábbi évek pusztító árvizét és éhínségét szokták megnevezni, a szegediek - ahogyan sok más nép is - mindezeket a katasztrófákat a boszorkányok művének tulajdonították. A víz- és mérlegpróbán is átvetett 12 bűnöst látványos módon végezték ki, a büntetést végignéző tömeg pedig elégedett volt; úgy gondolták, közösségük ellenségei jogosan bűnhődnek tetteikért.

Az első gyanúsított Kökényné Nagy Anna bábaasszony volt, aki a szegedi asszonyok termékenységét is felügyelte. Az asszony rossz, veszekedős természet hírében állt. Amikor elfogták, a város lakói egy emberként vallottak ellene; szakmai hibákból, hozzá nem értésből adódó gyermek- és asszonyhalálesetekért tették felelőssé. Az őt ért viszontagságok után a bába elkezdte megvádolni barátait, ismerőseit is.

A főként szegény, városi polgárokból álló boszorkányszervezetnek volt egy közismert tagja is, akit szintén itt, a máglyán ért a halál. A 82 éves Rózsa Dániel, Szeged egykori főbírája a város legvagyonosabb polgára volt. Mivel szegénysorból küzdötte fel magát a ranglétrán, meglehetősen sok haragosra tett szert maga körül, akik a per folyamán megtörték ellenállását - Rózsa végül mindent bevallott, amit csak hallani akartak tőle.

A RUBICONline történelmi magazin szerkesztője, Tóth G. Péter szerint az esemény mögött az akkori központi hatalom által megfogalmazott törekvés állt, miszerint minden olyan személy, aki a pogány törökökkel bármilyen formában közösséget vállal, államellenes bűnözőnek tekinthető, és súlyosan büntetni kell. A vádak alapján a 12 "boszorkány" elfogásával egy harcos lelkületű politikai összeesküvésről rántották le a leplet. A hat férfit és a hat nőt elevenen égették el, miután többféle kínzási módszer bevetésével is fokozták szenvedéseiket.

A "sziget" megközelítése
A Boszorkányszigetnek nevezett terület Alsóváros és a Tisza között fekszik, és meghatározását tekintve valójában inkább félszigetként, part menti ártérként állja meg a helyét. Súlyos aurájú területét könnyen megközelíthetjük, ha Szegeden járva a Tisza Lajos körút klinikánál lévő végén jobbra kanyarodunk, majd a klinikai épületek előtt elhaladva eljutunk a parton a töltésig. Innen az erdőbe, a partra kanyarodunk, és már ott is vagyunk.

Oldalak

Video Interjú Jakupcsek Gabriellával
Egészség
Ahogyan a Mirror is írja, van egy olyan állapot, melynek komoly egészségügyi következményei is lehetnek, márpedig sajnálatos módon rengeteg ember tapasztalja meg ezt a dolgot élete során.
Sztárok
Hamarosan újra rendszeresen színpadra áll majd a Nemzet Színésze.
Sztárok
Sussex hercege mindössze 12 éves volt, amikor elveszítette édesanyját egy tragikus autóbaleset miatt – Harry könyvében őszintén vallott arról, milyen gondolatok kavarogtak benne, mikor megtudta, hogy...