Európa Kulturális Fővárosa - Kassa gyönyörű látnivaló

Mindössze 16 km-re a magyar határtól a Hernád partján fekszik Szlovákia második legnagyobb városa. A női kosárlabdázóiról és a lovasíjászatról is méltán híres város néhány hónapja nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa címet. Számos műemlékével és múzeumával csalogatja a turistákat a püspöki székhely, melynek többsége a város magjaként emlegetett főutcán, illetve ennek közelében található. A 800 méter hosszú, orsó alakú utca gyalogszerrel is könnyen végigjárható.

Kassai dóm – Szent Erzsébet püspöki székesegyház
Kassa egyik legszebb és legjellegzetesebb épületét a gótikus építőművészet egyik remekműveként tartják számon. A 14. század végén épített dóm mai alakját a 19. században nyerte el, átépítési terveit Steindl Imre készítette, az a neves pesti építész, aki fővárosunk parlamentjét is megtervezte. Itt, Európa egyik legszebb székesegyházában helyezték örök nyugalomra 1906-ban II. Rákóczi Ferenc, édesanyja, Zrínyi Ilona és a fejedelem idősebb fia, Rákóczi József hamvait is.

Szent Mihály kápolna
A dómtól délre találjuk a szintén gótikus stílusban épült temetőkápolnát, amelyet a 14. század első felében építettek. Az 1902-ben Schulek Frigyes által újjátervezett épület oldalában 17 régi sírkő van, belső falait pedig itt-ott ma is régi freskók díszítik.

Orbán torony
A dóm északi részén helyezkedik el ez a négyszögletű, háromemeletes épület. A tornyot a 16. században az 1556-os tűzvész után építették azzal a céllal, hogy a dóm tornya helyett, amely nem bírta el a súlyt, itt kongassák a szőlőművelés védőszentjének, Orbánnak a 72 mázsás harangját. Amikor 1967 őszén a harangba helyezett transzformátortelep felrobbant, a torony leégett, a harang pedig megolvadt. Az eredeti, összetört harang ma a torony előtti alapzaton látható, 1999-ben elkészített pontos mása pedig minden délben hallatja a hangját. A toronyba látogatva napjainkban a város történelmi személyiségeihez kötődő kiállítást tekinthetünk meg.

Oldalak

Video Tóth Andi ekkor térne visssza az énekléshez
Lifestyle
Ha téged is gyötör az álmatlanság, vesd be az alábbi trükköket.
Lifestyle
A Halak családi gondjai megoldódhatna vagy rosszabbra fordulhatnak. Napi horoszkóp.
Sztárok
Lucy Hale neve hallatán sokaknak azonnal a szépség, a tehetség és a stílus jut eszébe. Az amerikai színésznő és énekesnő, akit a legtöbben a Hazug Csajok Társasága című sorozat Aria Montgomery...