Meghalt Putyin, a tigris

A Minnesotai Állatkert 12 éves szibériai tigrise egy orvosi beavatkozás közben vesztette életét. A vadaspark hatalmas veszteségnek nevezte a halálát.

Elpusztult Putyin, a tigris

A Putyin névre hallgató hím szibériai (más néven amúr) tigris 2009-ben született Csehországban, és ott kapta a nevét is. Hat évet töltött a dán állatkertben, majd 2015-ben került a Minnesotai Állatkertbe, az Egyesült Államokban. Több utóda is született, legutóbb 2017-ben. Putyin fontos szerepet játszott az intézmény tigrisvédelmi kampányában, a Minnesotai Állatkert fajvédelmi munkája ugyanis világszerte elismert, programjukban összesen 44 tigriskölyök született – írja a hvg.hu.

A 12 esztendős Putyin egy rutin orvosi beavatkozás alatt pusztult el, az állatorvosok hiába küzdöttek az életéért. Az állatkert hatalmas veszteségnek nevezte halálát. Helyi lapokkal közölték, hogy a tigrisnek szívelégtelensége volt, ezért hajtották végre rajta a műtétet. „Hetekre előre tervezzük az ilyen típusú beavatkozásokat. Minden szükséges óvintézkedést megtettünk, és a csapat mindent megtett annak érdekében, hogy megmentse az állatot” – idézi az Index Taylor Yawt, a Minnesota Állatkert állatgondozási, egészségügyi és természetvédelmi vezetőjét.

Az minnesotai intézményben most már csak egy felnőtt szibériai tigris él, a nőstény Sundari. A szibériai tigrisek egyébként 10-14 évet élnek a vadonban, fogságban azonban akár húsz évet is. Észak-Amerikában mintegy 100 szibériai tigris él akkreditált állatkertekben, világszerte pedig kevesebb, mint 500 példány él a vadonban.

Egy Oroszországban körözött emberjogi aktivista szerint Putyint az a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) távolíthatja el a pozíciójából, melynek a jelenlegi elnök volt az igazgatója a kilencvenes évek végén.

Leadfotó: facebook.com/mnzoo

Oldalak