Mi történik a Marson? Brutális erősségű rengést észleltek a szakértők a vörös bolygón

Az amerikai űrhivatal május elején szokatlanul erős rengést detektált a Marson. De vajon mi állhat a jelenség hátterében?

Új rekord

Szokatlanul erős rengést érzékelt a Marson az amerikai űrhivatal InSight névre hallgató szondája, mely 2018 novemberében landolt a vörös bolygó felszínén. A NASA közölte: a most detektált rengés 5-ös erősségű volt, így egyértelműen új rekordnak számít. Az eddigi legerősebb rengéseket 2021 augusztusában mérték, azok "csupán" 4,1-4,2-esek voltak. A HVG.hu cikke hozzáteszi: a mostani felfedezésre egy rendkívül fontos pillanatban került sor, ugyanis egyre több por rakódik az InSight napelemeire, ami végül ellehetetleníti majd, hogy a NASA szondája energiával töltse fel az akkumulátorait. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy közeleg az idő, amikor a szonda működőképtelenné válik.

Az InSight egyébként missziója 1222. marsi napján, 2022. május 4-én regisztrálta az eddigi legerősebb rengést. Összesen 1313 ilyen eseményt érzékelt az űrszonda, de döntő többségük összehasonlíthatatlanul gyengébb volt a mostaninál.

Mi okozhatja?

A frissen felfedezett rengésekről konkrét részleteket egyelőre nem lehet tudni, a NASA azt sem közölte, a bolygó melyik régiójában történhettek az események. A kutatók szerint az efféle jelenségeket a Mars lehűlése eredményezi, mely egyúttal törékenyebbé, repedezettebbé teszi a vörös planéta kérgét.

A NASA emlékeztet rá: a legújabb, 5-ös erősségű rengés még mindig jóval gyengébb annál, amit a Földön szoktunk tapasztalni, ám - teszik hozzá - közelebb van ahhoz, ami minden bizonnyal a tudósokra vár majd bolygószomszédunkon.

Fotó: 123rf

A témában több űrhajós is kifejtette saját tapasztalatokon alapuló véleményét.

Leadfotó: 123rf

Oldalak