Utazás

Nyom nélkül, 239 fővel a fedélzetén tűnt el egy gép - azóta is megoldatlan a repülés történetének legnagyobb rejtélye

2014. március 8-án a Malaysian Airlines 370-es járata 239 utassal és személyzettel a fedélzetén megkezdte a Kuala Lumpurból Pekingbe tartó rutinrepülését. Röviddel a felszállás után a gép eltűnt a radarképernyőkről, és senki sem tudta megmagyarázni, hogy miért.

"Jó éjszakát, Malaysia 370!"

2014. március 8-án Zaharie Ahmad Shah pilóta helyi idő szerint nem sokkal 00:45 előtt a levegőbe küldte a Malaysia Airlines MH370-es járatát.

Ez a dátum a polgári repülés egyik legrejtélyesebb napja: a Malaysia Airlines légitársaság Boeing 777-200-as típusú repülőgépe Kuala Lumpurból tartott Pekingbe, amikor nem sokkal a felszállás után megszakadt vele a kapcsolat. Fedélzetén 227 utas és 12 fős személyzet tartózkodott, az utasok többsége kínai állampolgár volt.

A Boeing 777-es fedélzetén induláskor minden rutinszerűen zajlott, a gép arra készült, hogy elhagyja a malajziai légteret, és a Dél-kínai-tengeren át Vietnam felé repüljön.

„Jó éjszakát, Malaysia 370” – mondja Shah a légiforgalmi irányítóknak, miközben felkészültek a kommunikációs feladatok továbbítására Vietnam felé. Ezek voltak az utolsó szavak, amelyeket az MH370-es járat fedélzetén tartózkodó 239 ember valaha is hallott, amely rejtélyes módon nem sokkal ezután minden radarkapcsolatot elvesztett.

Mi lehetett a járat sorsa?

A járat nyomtalanul eltűnt, és a mai napig a repüléstörténet egyik legnagyobb rejtélye, hogy mi is történt valójában a levegőben.

A nyomozás során megállapították, hogy az utasszállító valószínűleg letért az eredeti útvonaláról, visszafordult, majd átrepült Malajzia fölött, és az attól nyugatra lévő Malaka-szoros felé vette útját. Szakértők szerint az eltűnt gép az Indiai-óceán déli részébe zuhant. Az Ausztrália partjaitól nyugatra folytatott intenzív kutatás, melynek során 120 ezer négyzetkilométert fésültek át, máig nem járt sikerrel: a repülőgépből mindössze néhány kisebb roncsdarab került elő. A keresést végül 2017-ben felfüggesztették – írja az MTI.

Fotó: 123rf

Az incidens a Róma szomszédságában fekvő Guidonia Montecelio felett történt. Mindkét pilóta meghalt.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Fashion&Beauty
A brit királyi családban jól ismert, hogy a szépség terén az egyszerűség a divatszabály. Ám Diana hercegnő megmutatta, hogy vannak szabályok, amiket érdemes megszegni.
Lifestyle
A Halak életében lehetőségekkel teli időszak veszi kezdetét. Napi horoszkóp!
Lifestyle
Az Ikrek szintet lép a szerelmi életében, és jöhet a házasság vagy a családalapítás. Heti horoszkóp.