Magyarország apróságai - A legkisebb hazai települések

9 lelket számláló 2 és fél kilométeres település? Igen, létezik ilyen. Hazánk legnagyobb területű városának 525 km2-es területéhez mérve ezek az apró falvak bolhanagyságúnak számítanak, és megélhetés szempontjából nem mind nyújtanak túl kedvező feltételeket az alacsony létszámú lakosság számára. Ha nem is lakhatási céllal, de egy kirándulás erejéig azonban mindenképpen érdemes felkeresni ezeket a meghitt helységeket, amelyek mai rohanó, hangos és túlzsúfolt világunkban igazi menedéket nyújthatnak.

Iborfia
A NSH előző évi adatai szerint a Zala megyei község összesen 9 lakossal rendelkezik. Hazánk legkisebb lakónépességű települése Zalaegerszegtől délnyugatra, Lickóvadamos mellett fekszik. Neve valószínűleg a régi magyar Ibor férfinévből származik. Mindig is kis falunak számított, a legmagasabb népességszám 173 fő volt 1941-ben. Ez aztán előbb lassan, majd rohamos gyorsasággal csökkenni kezdett, ami nem meglepő, ha a kedvezőtlen oktatási és munkakörülményeket figyelembe vesszük. Sem boltot, sem orvosi rendelőt nem találunk a településen, a háziorvos az 1995-ben készült faluházban látja el a rendelést, itt működik az önkormányzati hivatal, és a különböző lakossági összejöveteleket – hogy ezek alatt pontosan mit kell érteni, elképzelni is nehéz - is itt tartják.

A mindössze egy utcából álló falu nevezetessége a két harangláb és egy horgásztó, de egy katolikus és egy református templom is található benne. Az erdőkkel szegélyezett tájon való barangolást és a horgásztó melletti önfeledt piknikezést pedig sem az alacsony népességszám, sem a korlátozott szolgáltatások nem akadályozzák.

Megyer
Megyer község Veszprém megyében, a sümegi kistérségben, a Marcal bal partján fekszik. Rigácstól 2 kilométerre található ez a 4,26 km2-es területű település, amelyben a jelenleg ismert adatok szerint 12-en laknak. 2005 második felétől kezdve lecserélődött a történelmi viharoktól nem kímélt helyiség lakosságának nagy része, az új lakosok főként a fővárosból költöztek ide. A település vezetősége azt szeretné elérni, hogy Megyer egy Európában is ismert, gasztronómiájáról és kultúrájáról híres faluvá váljon, ahol bemutathatják a helyi és a környéki konyhaművészetet és a kulturális tradíciókat.

Az ide való kirándulás mellett szól az is, hogy a turisták kényelméről hangulatos, felújított parasztházak igyekeznek gondoskodni, és a település nagy figyelmet fordít a környezetvédelemre is. De nem árulok el mindent, nézd meg inkább Te magad ezt az apró, újraszületőben lévő községet!

Felsőszenterzsébet
Zala megye büszkélkedik hazánk harmadik legkisebb településével, Felsőszenterzsébettel. A Lenti térségben található, szlovén határhoz közel fekvő község egyben Zala megye, sőt, a Dunántúl legkisebb települése is. A 8,24 km2-nyi terület népsűrűsége mindössze 1 fő/km2! A rossz talajadottságok és a történelem állandó változásai miatt a település sosem számlált túl sok lelket. A fejlesztéseket a trianoni békeszerződés nyomán kialakult határok, a rossz magyar-jugoszláv viszonyok a két világháború között és később, az ötvenes-hatvanas években is akadályozták.

A Göcseji falumúzeumba látogatva megtekinthetjük a környék néprajzilag értékesebb épületeinek és tárgyainak egy részét, a változatos dombokkal és völgyekkel tagolt vidéken pedig kedvünkre kirándulhatunk. A községet észak-nyugatról körülölelő erdőségek az Őrségi Nemzeti Park részét képezik.

Oldalak