Maradt még pár nap szabid a nyárról? Ne is gondolkozz tovább, irány Lettország!

Akinek a szőke haj kék szem a zsánere, kellően bátornak érzi magát és bevállal egy igazi katonai bánásmódban részesített börtön tárlatvezetést, egy este alatt képes legalább ötféle sörkülönlegességet megkóstolni, szívesen megnézné Brezsnyev elvtárs eredeti, összetört állapotú Rolls-Royce-át, érdekli egy menő struccfarm története és megnézné Európa legszélesebb vízesését, Lettországban a helye! Íme egy kis személyes beszámoló.

Amit mindenképpen érdemes tudni

Lettország Északkelet-Európában, a Balti tenger mellett helyezkedik el. Egy igazi kis ékszerdoboz: a terület nagy része erdő, ami rengeteg folyóval és tóval teszi még izgalmasabbá a lett településeket, és ha ez még nem lenne elég különleges: meglepően gyönyörű tengerpart várja az oda látogató turistákat. Hivatalos nyelv a lett, de a remekül felvirágoztatott turizmusnak köszönhetően szinte mindenhol beszélik az angolt is.

Lettország Európai Uniós tagállam 2004 óta, így mindenhol euróval tudunk fizetni. Közvetlen repülőjárat megy Budapestről a lett fővárosba, Rigába, körülbelül 2 órás úttal számoljunk. A klímát illetően a nyarak viszonylag hűvösek, a telek enyhék, de csapadékosak, így májustól októberig tervezzük az utazásunkat a lettekhez.

Rigában szép az élet

Riga több szempontból is jó választás, ha városnézős hosszúhétvégét tervezünk, de ami személy szerint nekem a legjobban tetszett, hogy a lettek már-már notóriusan adnak a tisztaságra. Bárhová mentünk, az utcákon, köztereken és parkokon egyértelműen látszik, hogy folyamatosan karban tartják és takarítják a helyiek, illetve oda is figyelnek a rend megőrzésére.

Véleményem szerint ez már egy nagyon jó alap és fontos, hogy jól érezzük magunkat egy olyan környezetben, ahol szinte egész nap a városnézés a program, tehát az időnk nagy részét kint töltjük. Ez a tisztaságmánia egyébként visszaköszön a vendéglátó egységekben is, az éttermek és a szállodák is maximálisan odafigyelnek a turisták kényelmére.

Egy kis történelem

A rigai bel-, vagy óvárosnak akár magunkban is nekivághatunk, de idegenvezetők, turista irodák is rendelkezésre állnak, hogy a látvány mellett érdekes információk is ragadjanak ránk a lett fővárosról. Ami azt illeti, egész Lettország, de ezen belül Riga is megjárta a hadak útját: átvészelte a szovjet Vörös Hadsereg megszállását és sajnos volt alkalma megismerni a Harmadik Birodalom kegyetlen mészárlását is, ami több ezer lettországi zsidó életét követelte.

Az 1991-es függetlenség kikiáltása előtt a lakosság több mint fele orosz volt, ez az arány most sem sokkal kevesebb (körülbelül 40%), bár manapság már jobban megértik egymást a lettek és az oroszok, de a hontalanság érzése a mai napig sok helyen érződik. Főleg, hogy az oroszoknak lett nyelvvizsgát kell tenniük az állampolgárság megszerzéséért.

Szállás, étkezés
Rigában

Szállás tipp: Tallink Hotel, Pullman Riga Old Town Hotel
Ebéd tipp: Muusu étterem
Vacsora tipp: Kolonade étterem

A történelem természetesen a sok szenvedés mellett számos szebbnél szebb emléket is hagy maga után, többek között pazar épületeket csodálhatunk meg Rigában: ha szeretjük a színes, pompás építészeti remekműveket, mindenképp ejtsük útba az Alberta ielán található épületegyütteseket. A régebbi korok kedvelői is megtalálják a számításukat, hiszen a rigai óváros 20 éve már az UNESCO Világörökség része, amit olyan egyediségekkel érdemelt ki, mint például a Szent Péter Bazilika, az egykori nőtlen kereskedők székháza azaz a Feketefejűek háza, vagy a méltán híres rigai dóm.

Kihagyhatatlan program

Bármilyen meglepő, nőként az egyik kedvenc programom a rigai autómúzeum körbejárása volt. Ez a hely nemcsak a veterán autók szerelmeseinek lehet érdekes, hanem akár egész családoknak is szuper élményt nyújthat a szebbnél szebb autókülönlegességek megcsodálása. Mi kaptunk egy felkészült kísérőt, így mondhatni kronológiai sorrendben nézhettük végig, hogyan fejlődtek az autók napjainkig, de megtalálhatók itt egyedi motorkerékpárok és a gyermekek nagy örömére még tűzoltóautó és busz is!

Megnézhetjük az egykori szovjet vezetők különleges autócsodáit, például eredetiben Brezsnyev összetört állapotú Rolls-Royce-át, de a Sztálin által használt páncélozott autómonstrum is a kiállítás részét képezi. A jegyárak barátiak: a felnőtt napijegy 10 euró körül mozog, de ha sokan megyünk, gyerekekkel együtt, ez akár mindössze 4 euró is lehet fejenként.

Egy fárasztó nap végére

Aki szereti a sört és a finom ételeket, ne menjen haza úgy Rigából, hogy kihagyja a Valmiermuiza Beer Embassy-t, ami garantáltan megalapozza az este hangulatát. Kóstolhatunk itt klasszikus söröket, aki szeret kísérletezni kipróbálhat extrémebb ízeket is, de a light-osabb italok kedvelői örömére pedig többféle cider is rendelkezésre áll. A különleges sörökhöz igazán egyedi étlap dukál, finomabbnál finomabb sörkorcsolyákkal kiegészítve.

A cikkhez tartozó galéria: 

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!