Utazás

Kik és honnan lőhették ki a Lengyelországban becsapódott rakétákat? Íme minden, amit eddig tudni lehet az ügyről

Kedd este a fél világ beleborzongott a hírbe: orosz rakéták csapódhattak be a NATO-tag Lengyelország területén. Ki állhat a támadás mögött, s vajon milyen következményei lehetnek az incidensnek? Milyen álláspontot képviselnek most az ügyben a világ vezetői, és várható-e a lengyel rakétakrízis további eszkalációja?

A pillanat, amikor az egész világ Lengyelországra figyelt

Kedd este orosz rakéták csapódhattak be a NATO-tag Lengyelország területén: robbanás rázta meg az ukrán határ közelében található Przewodów települést, két ember meghalt, és egy traktor is megsemmisült az eset következtében. A lengyel kormány azonnal rendkívüli ülést hívott össze, Magyarországon pedig a Védelmi Bizottság soron kívüli tanácskozására került sor az incidenst követően. A világsajtóban viszonylag hamar szárnyra kelt a híresztelés, miszerint Oroszország szándékosan indíthatott támadást Lengyelország ellen, de számos nemzetközileg is elismert szakértő szinte az első pillanatban igyekezett cáfolni e teóriát. Paul Adams a BBC-nek például azt nyilatkozta, nem tartja valószínűnek, hogy az oroszok szándékosan csapást mérjenek egy lengyel farmra. Adams szerint elképzelhető, hogy egyszerű hibáról vagy figyelmetlenségről van szó szó, lehetséges például, hogy az ukrán légvédelem egyik rakétája letért a pályájáról.

Moszkva nemrég intenzív támadást indított Ukrajna ellen, ennek következtében mintegy 7 millió otthon maradt áram nélkül, sőt egy harmadik országban, Moldovában is megszűnt az áramellátás, valamint találat érte az áramellátót a belarusz-ukrán határon, így leállt a Barátság kőolajvezeték. A vezetékben kár ugyan nem keletkezett, de áramellátás nélkül a szivattyúk nem működőképesek. Számos európai ország azonnal ígéretet tett a NATO területének megvédésére.

Milyen fejlemények derültek ki a lengyel rakétaüggyel kapcsolatban tegnap este óta? Kell tartanunk egy esetleges harmadik világháborútól? Milyen álláspontot képviselnek a kérdéssel kapcsolatban a világ vezető hatalmai, és mit lehet eddig tudni a rakétatámadás céljával kapcsolatosan?

Lapozz tovább, máris folytatjuk a legfrissebb hírekkel!

Oldalak

Utazás
Lifestyle
Egészséged szempontjából rossz vége is lehet annak, ha lefagyasztod ezeket az élelmiszereket.
Fashion&Beauty
Igazán vadító estélyiben jelent meg Ördög Nóra a a Budapest Central European Fashion Week-en, ahova kislánya, Mici is vele tartott.
Sztárok
Szujó Zoltán nagyon ritkán enged betekintést a magánéletébe, most azonban megosztott egy fotót feleségével, Adriennel.