Utazás

Ki volt Lengyel Árpád? Az utókor elfeledkezett a magyar hajóorvosról, aki a Titanic több száz túlélőjét mentette meg

Lengyel gépészgyakornokból vált a Carpathia hajóorvosává. A férfi 705 embert menekített meg a legendás Titanic fedélzetéről, mielőtt az elsüllyeszthetetlennek hitt luxusgőzös az óceán fenekére merült volna.

Hazai karrierje korán megszakadt

1886. március 19-én, a Komárom-Esztergom megyei Pilismaróton született Lengyel Árpád, aki gépészgyakornokból vált a Carpathia hajóorvosává, s 705 embert menekített meg a legendás Titanic fedélzetéről, mielőtt az elsüllyeszthetetlennek hitt luxusgőzös az óceán fenekére merült volna - írja a Múlt-kor. Lengyel 1905-től már önkéntes mentőként tevékenykedett, hazai karrierje 6 évvel később szakadt meg, amikor is egy újsághirdetésben olvasott arról, hogy angolul beszélő magyar orvost keresnek a Carpathiára, a patinás angol társaság, a Cunard Line hajójára.

A Carpathia kivándorlóhajó volt, és mivel a századfordulón magyarok tömegei keltek útra az óceán túloldalára a jobb élet reményében, a társaság fontosnak tartotta magyar személyzet alkalmazását is a fedélzeten. Lengyel Árpád 1912-ben megpályázta, majd márciusban el is nyerte az állást. A hajó még azon a tavaszon New Yorkból tartott vissza, Európa felé 725 emberrel a fedélzetén, amikor 1912. április 15-én éjjel fél egy előtt öt perccel befutott a Carpathiára a Titanic vészjelzése.
Kattints a további képekért!

Mi köti össze a periszkóp feltalálását a Titanic elsüllyedésével? Semmi. Azt leszámítva, hogy a férfi, aki azt állította, hogy ő találta fel a periszkópot, írt egy kisregényt is, amely megjósolta a Titanic elsüllyedését mintegy 14 évvel a hajó balszerencsés útja előtt.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Egészség
Sokan nem is sejtik, de a konyhájukban ott lapul egy valódi csodaszer, melynek egészségünkre nézve olyan jótékony hatásai és tulajdonságai vannak, melyek csak kevés más fűszerről mondhatók el.
Fashion&Beauty
A L'Oreál Paris nagyköveteként is tevékenykedő amerikai színésznő egy rövid, ám annál hatásosabb videóban vállalkozott a jelképértékű cselekedetre.
Sztárok
A TV2 sztárjának a nyílt utcán kellett nagyot alakítania. Az öngyilkos jelöltet a többi autós csak kikerülte Budapesten.