Te tudod hány évesek? Ezek a világ legrégebbi városai, ahol még ma is élnek

Ezek az ősi települések rendületlenül állnak már több ezer éve.

Megfelelő körülmények, remek földrajzi adottságok

A legtöbb ősi városban, amit még jelenleg is laknak, az új szokások keverednek a régi hagyományokkal, ebből az ötvözetből pedig láthatjuk, hogy bizonyos helyeknek igenis megvan a létjogosultsága és a folyamatos jelentősége már ősidők óta. Ezek a városok egykor fontos útvonalak és kereskedelmi hálózatok mentén alakultak ki – ott, ahol a földrajzi adottságokat az emberek a legjobban ki tudták használni mindennapi életük során. A görög ókori városok például a Földközi-tenger, míg az indiai települések a nagyobb folyók és partszakaszok mentén fekszenek, amely helyek a mai napig alkalmasnak bizonyulnak a mezőgazdaság és a civilizáció virágzásához – pont úgy, ahogyan több ezer évvel ezelőtt. Ezek a helyszínek tökéletes példái az emberiség folyamatos változásának és állandóságának egyaránt, és emlékeztetőül szolgálnak az olykor viharos történelmi eseményekre is. Bár a régi városok lakosai folyamatosan változnak és cserélődnek, a települések egyedi értékei kitartanak, még annak ellenére is, hogy a legtöbbet nem kíméli az idő vasfoga. A város kifejezés egyes helyeknél nem állja meg a helyét, a legfontosabb azonban mégis az, hogy ezeken a helyeken keresztül bepillantást nyerhetünk az ősi világba, amit a mai modern társadalomban és korban már nehéz elképzelni.

Luxor, Egyiptom (3500 éves) A korábban Théba és Waset néven ismert Luxor városában időszámításunk előtti 1500 éves romok is találhatók, a Nílus mellett található település pedig egykor még Egyiptom fővárosa is volt. A várost egyébként gyakran kapcsolják össze Ámon-Ré istennel, aki a legrégibb istenek egyike volt már az ókori Egyiptomban is. Luxort gyakran neveik a „Száz kapu városának”, ami három fő részből áll: a Nílus keleti partja mentén fekvő városból, a nyugati parton lévő ősi kisvárosból, valamint a Karnak néven ismert templomi területből északon.
Kattints a további képekért!

Megkezdődött a koronavírus elleni beoltottságot tanúsító közös uniós igazolványok ellenőrzését biztosító rendszer alkalmazása, a rendszer technikai alapját képező portál hét országban már egy hónappal a július 1-i határidő előtt működésbe lépett.

Leadfotó: 123rf

Oldalak