Egy lista, amin Budapest az élvonalban végzett, de ezt mi nem mindig díjazzuk

Európai városokat rangsoroltak abból a szemszögből, hol találkozhatunk a legváltozatosabb időjárási körülményekkel. A listára Budapest is felkerült.

A legkiszámíthatatlanabb időjárású városok listája

Európa számos olyan várossal rendelkezik, ahol egy pillanatok alatt eleredhet az eső, akkor is, ha előtte nem sokkal szikrázó napsütésben volt része az embernek. Ez a változatosság néha üdítő tud lenni, ám kiránduláskor már nem annyira. És persze az ott élők sem mindig díjazzák.

A Uswitch nevű oldal ebből kiindulva végzett rendhagyó kutatást, amely összesen hat paraméter alapján rangsorolta a vizsgált 35 európai várost – írta meg a hvg.hu. A paraméterek között szerepelt a felhőzet, a fagy, a csapadék, a napi átlaghőmérséklet, a csapadékos napok gyakorisága és a napsütéses órák száma.

Az oldal minden kategóriához százalékos értéket társított, és egy 100 pontos maximális pontszámot. A vizsgált várost aszerint pontozták, hogy a területre mennyire jellemző a változékony időjárás. A „versenyt” pedig az észtországi Tallinn nyerte, 69 ponttal. Ebben a városban a csapadékos napok és a napsütéses órák száma is magas, ami annyit tesz, hogy egyik nap elázhat az ember, egy másikon viszont élvezheti a Nap sugarait.

A ranglista második helyén a lettországi Riga áll; ez 68 pontot szerzett a kiszámíthatatlan esőzések miatt. A harmadik és negyedik helyen Helsinki és a Svájcban található Bern szerepelnek, 67, illetve 64 ponttal. Mindkettőnél magas a napsütés időszakok aránya, de ez napról napra változhat.

Mint az alábbi ábrán látható, a lista kilencedik helyén négy főváros áll, köztük Budapest, amely 55 pontot kapott. A vizsgálat azt találta, hogy nálunk a felhőzetre, a fagyos napok gyakoriságára és a csapadék mennyiségére vonatkozó kiszámíthatatlanság igen magas – magyarázta a magyar híroldal.

Az Utcakép néha olyat is mutat, ami évtizedek után vezeti nyomra a rendőrséget.

Fotó: Uswitch; leadfotó: Pexels

Oldalak