Utazás

Erről sokan megfeledkeznek: erre figyelj, ha külföldi síelést tervezel!

Ha úgy gondolod, hogy már minden megvan az idei síeléshez, és készen állsz az elindulásra, akkor mindenképp olvasd el a cikkünket! Lehet, hogy neked is kiment a fejedből ez a nagyon fontos dolog.

Sokan elfelejtik

A síelők körében nagyjából minden második határátlépéshez társítható utasbiztosítás kötése, de sokan, főleg az egy napra kiruccanók megfeledkeznek a kockázatokról – erre hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Kiemelték: Magyarországon a becslések szerint csaknem 600 ezren síelnek, jelentős részük ezekben a hetekben, hónapokban a környező országok, valamint Európa más sípályáira is ellátogat. Baleset esetén a külföldi szolgáltatók az ellátott emberen hajtják be az igénybe vett orvosi ellátás költségeit, ha a biztosítás nem nyújt arra fedezetet – hangsúlyozták.

Az európai egészségbiztosítási kártya birtokában csak olyan szolgáltatóknál lehet igénybe venni az egészségügyi ellátást, amelyek állami tulajdonúak vagy az állammal szerződésben állnak – mutattak rá.

Egy Franciaországban nyílt combcsonttörést szenvedett ember helikopteres mentése, eddigi műtétjei, mentőautós hazaszállítása előreláthatólag 2,5-3 millió forintba fog kerülni, egy vesesérülésekkel járó ausztriai esés klinikai ellátása és az intenzíven történő lábadozás, valamint a mentős hazaszállítás megszervezése szintén 2-3 millió forintra rúg majd – ismertették. De egy "egyszerűbb", franciaországi csuklótörés ellátása, valamint a síbérlet fel nem használt részének a térítése is 450 euróba (135 ezer forintba) került az egyik biztosítónak – fűzték hozzá.

A Mabisz szerint érdemes végiggondolni, hogy mire szeretne valaki fedezetet biztosítani: például tartalmazza-e biztosítás az esetleges karantén, a felmerülő pluszkiadások, a repülőjegy átfoglalásának költségeit, van-e benne útlemondási elem és az mire terjed ki.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az olasz síterepeken január 1-jével bevezették a síelők számára kötelező felelősségbiztosítást; az e nélkül síelőket 100-150 eurós bírsággal büntethetik.

Az omikron-hullám miatt árcsökkentésre kényszerül a Ryanair. Európa legnagyobb diszkont légitársasága azonban arra számít, hogy hamarosan élénkül a turizmus, így erős nyárra készülnek.

Fotó és leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Lifestyle
A halálos betegségben szenvedő egykori ügyvéd állapota drasztikusan romlik, Karsai Dániel mégsem gondol arra, hogy feladja a küzdelmet.
Utazás
Nem árt képben lenni, hogy milyen változások vannak a Balatonnál. Bár most még túl kell lendülnünk egy hidegfronton, de utána indul lassan a szezon.
Sztárok
II. Erzsébetről mindenki tudta, hogy rendkívüli személyiség, egyedülálló vezető, valamint a hazája iránti odaadás és szeretet jelképe volt, ám arra csak kevesen kaptak rálátást, hogyan viselkedett a...