Utazás

Nemsokára ismét módosíthatják a KRESZ-t

Minderről az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos beszélt egy rádióműsorban.

Komoly dilemma előtt állnak a kerékpárosok

Számos egyeztetés után hamarosan elkészülhet a KRESZ módosítása - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. A megújhodó KRESZ az ígéretek szerint lépést fog tartani a korral, s a kerékpárok, valamint az elektromos rollerek közúti közlekedésének szabályozását is célozza majd. Révész Máriusz a rádióban elmondta, a kerékpáros szervezetek mindenképp azt szeretnék, hogy töröljék el a kötelező kerékpárút-használatot, mivel a rutinos kerékpárosok úgy érzik, nagyobb veszélynek vannak kitéve a családok, illetve kisgyermekek között, kiváltképp a nem eléggé széles, ráadásul rossz állapotú kerékpárutakon, s ezzel szemben biztonságosabbnak ítélik az autóút szélén történő kerékpározást.

A baleseti statisztikák is a gyakorlott kerékpárosok tapasztalatait tükrözik, főleg azon városokban, ahol a járdán vezetik a kerékpárutakat. Eldöntendő kérdés, hogy hol kerékpározzanak a sportot versenyszerűen űzők: az út szélén vagy (kötelezően) olyan kerékpárúton, mely a baleseti statisztikák szerint is veszélyesebb, mint az autóút szélén történő kerékpározás. A KRESZ módosításával kapcsolatban évek óta folynak már tárgyalások, legutóbb az Országos Balesetmegelőzési Bizottság (OBB) tárgyalta részletekbe menően az anyagot. Révész Máriusz szerint a KRESZ módosítása nem csupán a kerékpáros-kérdés miatt égetően szükséges, hanem már csak azért is, mert az utóbbi időben számtalan új elektromos mikromobilitási eszköz tűnt fel az utakon - például az elektromos rollerek -, ezek közlekedésének szabályozása pedig elkerülhetetlen.

Fotó: 123rf

Fagyra számíthatunk az ország legnagyobb részén.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Utazás
December 10-től érvényes a MÁV–Volán-csoport új 2023/2024-es menetrendje, amely számos vonalon érinti a vasúti és a helyközi autóbuszos közlekedést, továbbá a HÉV-eket – közölte közlekedési társaság...
Sztárok
Nagyon úgy tűnik, hogy Joe Manganiello nem szomorkodott sokáig Sofia Vergarával való válása után, hiszen a színészre már is rátalált a szerelem egy 33 éves színésznő személyében.
Christmas
Az Időkép új térképe megmutatja, jelen állás szerint mekkora az esélye annak, hogy fehérbe borul a táj a lakóhelyeden karácsonykor.