Utazás

Kétmillió éves DNS-t találtak a kutatók, ősrégi titkokat fejthetnek meg a páratlan lelet segítségével

A most felfedezett minták nagyjából kétszer olyan idősek, mint a korábbi rekordtartó - árulta el a Cambridge-i Egyetem egyik munkatársa.

Feltárul egy elveszett világ

Megközelítőleg kétmillió éves DNS-mintákat fedeztek fel a kutatók Grönlandon: minden valószínűség szerint ezek a legrégebbi génleletek, melyekre valaha is rábukkant az utókor - áll a New Scientist cikkében. Eske Willerslev, a Cambridge-i Egyetem tudósa közölte: a most megtalált minták hozzávetőleg kétszer olyan idősek, mint az eddigi rekordtartó, tehát túlzás nélkül kijelenthető, hogy történelmi léptékű felfedezésre került sor.

Grönland napjainkban kifejezetten kopár, jéggel és hóval borított vidék, ahol meglehetősen kevés őshonos fajjal lehet találkozni, nem volt ez mindig így. A kutatók szerint évmilliókkal ezelőtt Grönland egészen más éghajlatú, dús növényzettel, erdőségekkel borított hely volt, ahol seregnyi különleges állatfaj élhetett. Természetesen ez a korszak már réges-rég a múltba veszett, de a tudósok most abban reménykednek, hogy az újonnan felfedezett DNS-minták segítségével sokkal többet megtudhatnak az akkori Grönland élővilágának összetételéről.

Fotó: 123rf

Lapozz, rögtön folytatjuk!

Oldalak

Utazás
Sztárok
A Mirror információ szerint Harry rájöhetett, hogy túl messzire ment a múltban a családjával szemben megfogalmazott kritikákkal, ezért a herceg állítólag jelenleg mást sem csinál, csak folyamatosan...
Sztárok
Tóth Gabi bizony tudja Puzsér Róbert telefonszámát, és néha üzenetet is szokott küldeni a kritikusnak. Hát, ők biztosan nem lesznek barátok a jövőben.
Utazás
Az Európai Bizottság európai városokat vizsgált. Szóba került a biztonság is, és egy magyar város is felkerült a listára, mint kevésbé biztonságos hely.