Utazás

Kétmillió éves DNS-t találtak a kutatók, ősrégi titkokat fejthetnek meg a páratlan lelet segítségével

A most felfedezett minták nagyjából kétszer olyan idősek, mint a korábbi rekordtartó - árulta el a Cambridge-i Egyetem egyik munkatársa.

Feltárul egy elveszett világ

Megközelítőleg kétmillió éves DNS-mintákat fedeztek fel a kutatók Grönlandon: minden valószínűség szerint ezek a legrégebbi génleletek, melyekre valaha is rábukkant az utókor - áll a New Scientist cikkében. Eske Willerslev, a Cambridge-i Egyetem tudósa közölte: a most megtalált minták hozzávetőleg kétszer olyan idősek, mint az eddigi rekordtartó, tehát túlzás nélkül kijelenthető, hogy történelmi léptékű felfedezésre került sor.

Grönland napjainkban kifejezetten kopár, jéggel és hóval borított vidék, ahol meglehetősen kevés őshonos fajjal lehet találkozni, nem volt ez mindig így. A kutatók szerint évmilliókkal ezelőtt Grönland egészen más éghajlatú, dús növényzettel, erdőségekkel borított hely volt, ahol seregnyi különleges állatfaj élhetett. Természetesen ez a korszak már réges-rég a múltba veszett, de a tudósok most abban reménykednek, hogy az újonnan felfedezett DNS-minták segítségével sokkal többet megtudhatnak az akkori Grönland élővilágának összetételéről.

Fotó: 123rf

Lapozz, rögtön folytatjuk!

Oldalak

Utazás
Lifestyle
A Halak hirtelen felindulásból kiléphet a munkahelyéről. Napi horoszkóp!
Sztárok
Az üzlet tulajdonosa az ezredforduló környékén fedezte fel magának a 20. századi magyar prózairodalom zsenijét, s rögtön a szívébe zárta a műveit.
Sztárok
2013-ban kötötték össze az életüket, házasságukból három gyermek született.