Utazás

Itt az igazi tél: viharos szél kíséretében tör ránk a csontszaggató hideg, de a hó is ellepi az országot

Fogvacogtató hideg, drasztikus lehűlés és nagyobb mennyiségű hó: a következő napokban zordabb arcát mutatja a december.

Sapka és sál nélkül nem érdemes elindulni otthonról

Barátságtalan, fagyos napok köszöntenek ránk a héten: megérkezik az igazi tél, és a hó is elborítja az országot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőn a Dunától keletre is csökken a felhőzet, ugyanakkor északon, északkeleten maradhatnak erősen felhős tájak. Arrafelé további havazás, hózápor fordulhat elő, délutántól csökkenő intenzitással és területi kiterjedtséggel. A nyugati szelet elsősorban a Győr-Budapest-Szolnok széles sávjában kísérik erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között alakul.

Kedden hajnalban főleg északkeleten lehetnek ködfoltok, illetve rétegfelhőzet, amely megszűnik. Általában gyengén felhős, napos idő valószínű. Estétől nyugat felől egyre több fátyolfelhő érkezhet. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, majd déli, délkeleti szelet többfelé kísérhetik élénk lökések. Hajnalban általában -9, -3 fokot mérhetünk, de a szélvédett északkeleti völgyekben hidegebb lesz. Kora délután -3, +3 fok várható.

Szerdán átmeneti szakadozások mellett nagyrészt erősen felhős időre számíthatunk. Helyenként előfordulhat hószállingózás, szitálás, ónos szitálás, majd gyenge eső is. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik a déli, délkeleti szél. Hajnalban általában -9, -3 fokot mérhetünk, de a szélvédett északkeleti völgyekben hidegebb lehet. A csúcshőmérséklet -3 és +4 fok között valószínű.

Csütörtökön jobbára erősen felhős vagy borult időre számíthatunk. Eleinte kevés, a délutáni, esti óráktól több helyen előfordulhat eső. Főleg délelőttig, elsősorban északon, északkeleten a hegyekben ónos szitálás, hószállingózás is előfordulhat. A keleti, délkeleti szél néhol megélénkül. A hőmérséklet hajnalban általában -7 és +2 fok között alakul. A maximum 0 és +7 fok között valószínű.

Pénteken átmeneti szakadozások mellett nagyrészt erősen felhős idő várható. A nap első felében több helyen várható eső. A nap második felében átmenetileg kevesebb, majd ismét több helyen valószínű csapadék. Az esőt helyenként havas eső, hó válthatja. A délnyugati, majd északnyugati szelet sokfelé élénk, néhol erős lökések kísérik. A minimum általában -4 és +4 fok között alakul, a csúcshőmérséklet többnyire 2 és 9 fok között valószínű, de a délkeleti országrészben 10, 13 fokot is mérhetnek.

Fotó: 123rf

Dr. Kovács Erik éghajlatkutató, klimatológus, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatója friss elemzésében arra a kérdésre keresi a választ, hogy van-e esély Magyarországon fehér karácsonyra 2022-ben.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Sztárok
Jean Harlowból sugárzott a szexualitás, korának egyik legnagyobb ikonja volt, akit nők ezrei utánoztak – halála előtti napokban azonban a színésznőn egy furcsa, egészen kiábrándító tünetet...
Sztárok
Kim Basinger csak árnyéka egykori önmagának, hiszen valóságos plasztikrém vált 69 éves korára az anno imádott és csodált szőke bombázóból.