Jézus korából származó épületet fedeztek fel Jeruzsálemben

Az épület egy részét már egy brit archeológus is megtalálta a 19. században, teljes feltárását viszont csak a közelmúltban fejezték be a szakemberek.

Megelevenedik Jézus kora

Impozáns, Jézus korára datálható középületet tártak fel a Siratófal szomszédságában – jelentette a The Jerusalem Postra hivatkozva az MTI. A feltételezhetően időszámítás szerint 20-30 körül emelt hatalmas épület feltárásáról az Izraeli régészet Hatóság (IAA) és a Siratófal Örökség Alapítvány együtt számolt be csütörtökön.

A két hatalmas teremből álló komplexumban a városi tanács tarthatta gyűléseit, és a Jeruzsálembe érkező előkelő vendégeket fogadhatták, mielőtt beléptek a Templomhegyre.

A két helyiség között egy szökőkút volt, amelynek vize a falba épített magas korinthoszi oszlopokból folyt. Slomit Weksler-Bdolach, az IAA munkatársa szerint a komplexum a második Szentély korának valaha feltárt egyik legpompásabb középülete a Templomhegy falain kívül. A második Szentély kora az időszámítás előtt 6. század végétől időszámítás szerint 70-ig tartott.

Az épület egy részét már Charles Warren brit régész megtalálta a 19. században, de teljes feltárását csak a közelmúltban fejezték be. Az építményt várhatóan a következő hetekben nyitják meg a nyilvánosság előtt.

Fotó: 123rf

Lapozz, a következő oldalon folytatjuk!

Oldalak

  • 1
  • 2