Izgalmas terepfutó útvonalak profik ajánlásával - töltődj fel az erdőben

A borús napok után egyre inkább igényeljük, hogy minél több időd töltsünk a természetben. Futóként sokszor a friss levegőn edzünk, ugyanakkor időjárástól függetlenül érdemes néha akár a városból kimerészkedve is felfedezni néhány futásra alkalmas terepet. Íme, néhány népszerű útvonal gyakorlott terepfutók ajánlásával, amelyek azok számára is tartogathatnak újdonságokat, akik már régóta a természetben róják a köröket.

Fedezd fel a terepfutók kedvenceit!

Hűvösvölgyből a János-hegyre (kb. 7 km) - Debreczeni Dóra

A fővárost sem kell elhagynunk, ha vadregényes környezetben szeretnénk kedvenc sportunknak hódolni. A Hűvösvölgyből indulva kihívásokkal teli terepen találjuk magunkat: egy közel 7 kilométeres útvonalon haladva feljuthatunk a János-hegyre. Utunk során a Szépjuhásznénál megpihenhetünk, majd az Erzsébet-kilátónál egy finom kürtőskalács társaságában gyönyörködhetünk Budapest látványában. A hosszabb távot kedvelők akár a Normafát is útba ejthetik. „Általában egy 18 km-es kört szoktam futni, de van ennél hosszabb és rövidebb útvonal is. Teljesen kezdőknek inkább túrázás szinten ajánlom a János-hegyet, ez haladóbb futóknak való terep, mivel technikás és nagyon sok szint van benne” – vallja a terepfutó edző, életmód tanácsadó.

A zugligeti kör (4 km) - Vincze Zsófia

Az útvonal a Zugligeti Libegőtől indul és végig az alatta fekvő ösvényen halad. Bár nincs turistajelzés, de egyértelműen kirajzolódik a menetirány. Szinte végig nagyon meredek és technikás emelkedőre számíthatunk, ezért érdemes jól felkészülni. A János-hegy tetejére érve az Erzsébet-kilátót érintve kezdjük meg az ereszkedést. Visszafele a zöld háromszög turistajelzés mentén haladhatunk, ami kevésbé megterhelő, de bőven rejt izgalmakat. „Ez a hozzávetőleg 4 kilométeres kör több mint 300 méter pozitív szintemelkedést tartalmaz, ezért középhaladóknak és haladónak bátran ajánlom. Azért is a kedvencem ez az útvonal, mert teljes koncentrációt és figyelmet igényel, minden egyes alkalommal nagy kihívás teljesíteni. A bátrabbak ezt a kört akár többször is teljesíthetik" – számol be tapasztalatairól az ultrafutó.

A Kiscelli múzeumtól a Guckler Károly-kilátóig (kb. 4 km) – Sipiczki Csaba

A Hármashatár-hegy népszerű útvonala sok szintemelkedést tartogat. A Kolostor úttól a kék kereszt jelzésen haladva hamar az erdő közepén találhatjuk magunkat. Szerencsére eltévedni nem igazán lehet, mert legrosszabb esetben 10-15 perc után találni fogunk egy turista utat vagy lakott területet. A kiindulóponttól a kilátóig megközelítőleg 4 kilométeres változatos terep vezet. A talaj sokszínű: van száraz agyagos rész, de előfordul szinte már alpesi sziklagyepes szakasz is. A kemény munka jutalma pedig a csodás táj, ami a kilátóból tárul a szemünk elé. „Ez egy kiváló edzőterep, bármilyen versenyre is készülök!” – ajánlja az útvonalat a terepfutó-edző.

Érdekelnek a profik további tapasztalatai és ajánlásaik? Lapozz!

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!