Gigantikus csillaghajót fényképeztek le a világűrben - Fotó

A NASA és az Európai Űrügynökség közös űreszköze, a Hubble űrtávcső különös jelenséget örökített meg a világűr egy távoli pontján.

A galaxisok titkos élete

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA, továbbá az Európai Űrügynökség által birtokolt Hubble űrtávcső szokatlan, és lélegzetelállítóan gyönyörű jelenséget fényképezett le a világűrben - jelentette a NASA. Egy három galaxisból álló, különleges csoportosulásról van szó: az NGC 7764A1, az NGC 7764A2 és az NGC 7764A3 jellel ellátott rendszert együttesen NGC 7764A-nak keresztelték a tudósok, a csoportosulás pedig igencsak messze van a kék bolygótól: körülbelül 425 millió fényévre, a Főnix csillagképben található.

A Hubble űrtávcső által készített rendhagyó felvétel azért különleges a laikusok, sőt a science fiction szerelmeseinek szempontjából is, mert az a két galaxis, ami a felvétel jobb felső részén vehető szemügyre, igencsak érdekes módon kapcsolódik egymáshoz. A NASA véleménye szerint az egymáshoz kapcsolódó távoli rendszerek olyan alakot öltenek, mintha a Star Trek Enterprise csillaghajóját formáznák - persze szigorúan csak a Naprendszer perspektívájából festenek így, az egybeesés mégis szemkápráztató, csodálatos és meghökkentő egyszerre.

Jóllehet a felvételen úgy tűnhet, mintha az egymáshoz közel elhelyezkedő rendszerek mozgalmasak volnának, a galaxisok interakciója valójában rendkívül lassú és hosszú folyamat, frontális ütközésükre pedig csak rendkívül ritkán van példa a világegyetemben.

A Hubble-t 1990-ben, több mint harminc esztendővel ezelőtt bocsátották fel először, azóta megszámlálhatatlanul sok értékes fényképfelvétellel járult hozzá ahhoz, hogy mélyebben, alaposabban megismerhessük univerzumunkat. Utódját, a James Webb űrtávcsövet 2021-ben indították útjára.

Fotó: 123rf

Lassacskán elérhető közelségbe kerülhet a Mars meghódítása, azonban nem tudjuk majd egykönnyen "uralmunk alá" vonni bolygószomszédunkat. Ahhoz, hogy valóban megfelelő körülményeket teremtsünk a vörös planétán az emberi élet számára, várhatóan óriási áldozatokat kell majd hoznunk - véli a NASA elismert tudósa.

Leadfotó: 123rf

Oldalak