Utazás

Kegyetlen dolgokat műveltek egykor az emberekkel ezen a horvát szigeten

Az 1940-es évek közepétől egyfajta börtönként működött a sziget, ahová főként politikai elítélteket szállítottak – aki pedig egyszer idekerült, soha nem hagyta el a helyet élve.

Hihetetlen brutalitás

Számos olyan helyet ismerünk a világban, ami brutális kínzásoknak adott helyet: ilyen volt a legendás börtön, az Alcatraz, avagy másnéven a Szikla, ami egy szigeten helyezkedett el, a menekülés pedig gyakorlatilag lehetetlen volt. Al Capone itt is, valamint az Eastern State Fegyházban is raboskodott, ahonnan szintén nem lehetett elszökni. A két intézményben az volt a közös, hogy mindkét börtönben kegyetlen kínzásokat kellett átélni az elítélteknek, mind pszichológiailag, mind fizikailag. Ám nemcsak az Egyesült Államokban, de Európában is találhatunk sokkoló, hátborzongató helyeket: ilyen például szomszédos országunk, Horvátország egyik szigete, a Goli otok, a Kvarner-öbölben, ami egyfajta munkatáborként működött a második világháború lezárását követően.

Goli otok nem éppen egy turistaparadicsom: a sziget teljesen csupasz és kopár, gyakorlatilag még növényzet is alig található itt, édesvíz pedig egyáltalán nem. A szigeten nem él senki, időjárási körülményei pedig igen szélsőségesek: míg nyáron akár a 40 Celsius fokot is elérheti a hőmérséklet, addig télen igen fagyos a helyzet errefelé. A sziget összterülete nem éri el az 5 négyzetkilométert sem, kietlensége pedig tökéletes volt ahhoz, hogy hadifoglyokat és börtönöket, munkatáborokat alakítsanak itt ki az 1940-es évek végén.
Kattints a további képekért!

Olyan népszerű turistalátványosságokat mutatunk be, amelyeknek van egy ikertestvére a világ egy pontján – létezik belőlük tehát az eredeti és a másolat, ami egyes esetekben szinte ugyanolyan nagyszerű, mint az originál verzió.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Lifestyle
Ne lepődj meg, hogy rosszul alszol, ha még ezen a teszten is elbukik a párnád.
Fashion&Beauty
Ha egyszerűsíteni szeretnéd a divatválasztásaid – akár fenntarthatósági okokból, akár magad miatt – akkor mutatunk egy tökéletes megoldást.
Lifestyle
A Kos szinte mindenkivel összekülönbözik. Napi horoszkóp!