Az Alcatraz titkai

A legendás börtön, vagy ahogy a népnyelv hívja, „Szikla”, ma már turista látványosság, de semmit sem veszített egykori varázsából.

San Francisco egyébként Kalifornia talán leghangulatosabb városa a dimbes-dombos utcáival, a város jelképeinek tartott villamosokkal, és az ikonikus Golden Gate híddal. A város leghírhedtebb része azonban valószínűleg Alcatraz szigete, rajta világítótornyával és legendás börtönével.

Alcatraznak magát a szigetet nevezzük, ami spanyolul egyébként pelikánt jelent, és a San Francisco-i öböl felett elsikló madarak iránti tiszteletből kapta a nevét.

Ennek a vadregényes szépségű helynek azonban elég sötét és izgalmas történelme van, amely egyébként számos hollywood-i hírességet is megihletett. Olyan sztárok forgattak itt filmeket, mint Burt Lancaster, Clint Eastwood, Nicolas Cage és Sean Connery.
A forgatókönyvíróknak volt miből meríteniük, hiszen a börtön egykori lakói bővelkedtek válogatott gengszterekben. Al Capone-t feltehetőleg senkinek sem kell bemutatni, de akadtak társai is szép számmal, mint például George ’Machine Gun’ Kelly, vagy Robert Stroud. Úgy tartották, hogy ebből a börtönből lehetetlen elmenekülni. Nem csak az óriási biztonsági intézkedések miatt, hanem a börtönt körülvevő meredek sziklák, és a vízben úszkáló cápasereg is kivitelezhetetlenné tett volna egy esetleges szökést.

Ma már természetesen nincsenek rabok az intézmény falai között. Mégis nap mint nap nyüzsögnek az emberek a szigeten. Turistákról van szó, akik az egykori hírhedt erődítmény és börtön titkait szeretnék feltárni.

A San Francisco-i kikötőből kompok szállítják át a látogatókat a szigetre. Ez egy rövid, körülbelül 15 perces utazást jelent, és a turisták lehetőséget kapnak, hogy egy másik, az Angel névre hallgató szigetet is megtekintsék.

Az Alcatraz titkaiba egy audio guide segít betekinteni, és külön érdekességet kölcsönöz neki, hogy a fülhallgatóba a narrátori szöveget egykori börtönőrök, illetve rabok mondják fel. Így még valóságosabb képet festenek az érdeklődőknek, hogy felfedezzék, milyen nehéz élete volt itt a cellák lakóinak, hogyan töltötték napjaikat keményen dolgozva, diétázva és szinte teljes magányban.

A börtön szinte minden területére bejárása van a látogatónak, beleértve a cellák sorát (egy-két emlékezetes fotó erejéig az is kipróbálható, milyen is a rácsok túloldalán), a konyhát, a könyvtárat és az edzőteret.

Noha Alcatraz szigete ma már a Golden Gate Nemzeti Park részeként, és madár rezervátumként funkcionál, mégis nagy hatást gyakorolhat az emberre, ha meglátogatja. Pláne, hogy a fülébe egy egykori rab duruzsolja, mit is kell tudnia a látnivalókról. Nem meglepő talán, hogy bár mindenki maradandó élménnyel távozik a szigetről, mégsem bánja, hogy visszatérhet a szárazföldre, és nem kell huzamosabb ideig az úgynevezett „Szikla” vendégszeretetét élveznie.
 

Oldalak

Video Tóth Andi ekkor térne visssza az énekléshez
Lifestyle
Sokan töltik az okostelefonjukat maguk mellett az ágyban - írja a TWN.hu. Igen ám, de ez nemcsak a készülék, hanem a tulajdonosa számára is komoly veszélyeket rejt.
Lifestyle
A Nyilast pozitív energiák veszik körbe, használja ki őket! Napi horoszkóp.
Sztárok
1997. július elsején ünnepelte 36. születésnapját a hercegné: akkor még nem tudta, de ez volt számára az utolsó.