Rendkívüli felfedezés: lehet, hogy végre megvan az első bolygó, melyen a földihez hasonló élet alakulhat ki

A titokzatos planéta 117 fényévre található a Földtől, és egy haldokló nap - egy úgynevezett "fehér törpe" - körül kering.

Még a csillagászok is meglepődtek

Lehetséges, hogy a kutatók végre felfedezték az első olyan bolygót, melyen kialakulhatott a földihez hasonló élet - írja a BBC. Az égitest ráadásul - csillagászati mércével mérve - nincs is olyan nagyon messze tőlünk, hiszen "mindössze" 117 fényévnyire található a mi bolygónktól, és egy olyan haldokló csillag, úgynevezett "fehér törpe" körül kering, amilyenné évmilliárdok múlva a mi Napunk is válik majd (és ez a változás a Föld szempontjából - eufemisztikusan fogalmazva - nem lesz kedvező).

Bizakodásra ad okot, hogy a most felfedezett bolygó a fehér törpe élhető zónájában található, ahol tehát - a kedvező hőmérsékleti körülmények miatt - elvileg kialakulhatott az élet. Az impozáns kutatói eredményeket taglaló tanulmány erre a linkre kattintva olvasható el. Jay Fahiri, a University College London professzora - és egyben a kutatás vezetője - úgy fogalmazott, hogy a mostani felfedezés hihetetlen újdonságértékkel bír a csillagászok számára.

"Ez az első alkalom, hogy bármilyen égitestet egy fehér törpe élhető zónájában fedeztünk fel. És elképzelhető, hogy megjelent az élet azon a bolygón, mely e csillag körül kering" - fogalmazott Fahiri.

Az "élhető zóna" a bolygókutatók sűrűn alkalmazott kifejezése: azt sávot jelöli, amelyben egy csillag körül az ott keringő bolygókon elképzelhető az élet, amelynek alapfeltétele a folyékony halmazállapotú víz.

Fotó: 123rf

Lapozz a további részletekért!

Oldalak

  • 1
  • 2