Így ér majd véget az élet a Földön - hihetetlen, de a Nap okozza bolygónk pusztulását

Ötmilliárd év múlva ellehetetlenül az élet a kék bolygón. Addig még sok időnk van, de azért mutatjuk, mi történik majd a planétánkkal, és hogy mi köze a Föld pusztulásához a Napnak.

Most még a Nap biztosítja számunkra az életet, de egyszer majd el is veszi tőlünk

A The New York Times cikke szerint újabb Naprendszeren kívüli, úgynevetett exobolygót fedeztek fel a csillagászok, az égitest pedig segítheti a szakembereket abban, hogy alaposabban megértsék, mi is történik majd ötmilliárd év múlva a Földünkkel és a Naprendszerrel. A most felfedett exobolygó ugyanis egy olyan halott csillag körül kering, amilyenné évmilliárdok múlva a mi Napunk is válik majd. A tudósok a Nature című folyóiratban tették közzé tanulmányukat, mely szerint a holt csillag, az úgynevezett fehér törpe, valamint a körülötte keringő exobolygó körülbeül 6500 fényévnyire található tőlünk, példájuk pedig nagyszerűen rávilágít, mi vár majd a mi planétánkra - és az egész Naprendszerre - a nagyon távoli jövőben.

Amikor egy Naphoz hasonló csillag feléli hidrogénkészletét, mely a magjában található, úgynevezett vörös óriássá duzzad. Ilyenkor az egyébként is nagyméretű égitest kitágul, és egész egyszerűen elnyeli azokat a bolygókat, melyek "a közelében" vannak - így a Merkúrt, a Vénuszt, a Marsot és a Földet is. Ha a csillag héliumkészletét is feléli, fehér törpévé zsugorodik.

A fehér törpe nagyjából olyan méretű égitest lesz, mint most a mi Földünk, tömege viszont az eredeti csillag körülbelül felével egyenlő. Amikor ez bekövetkezik, nagy valószínűséggel már nem léteznek a belső bolygók, a kutatók azonban továbbra sem tudják megmondani, mi lesz az olyan külső planétákkal, mint a Jupiter vagy az Uránusz.

Fotó: 123rf

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak

  • 1
  • 2