Olyan helyeken is látni lehetett a sarki fényt, ahol egyébként általában nem – Lenyűgöző képek

A héten geomágneses vihar érte el a Földet. Az ilyen jelenségek nemcsak látványos Aurora Borealist, hanem komoly károkat is okozhatnak.

Napvihar volt hétfőn

A NOAA (Amerikai Légkörkutató Intézet) tájékoztatása szerint október 9-én koronakilökődés történt a Nap felszínén, mely október 11-éről 12-ére virradó éjjel keresztezte a Föld pályáját. A Föld ekkor pont pályája azon részén haladt, ahol útjába került a Napból kilökődött anyagnak, így a töltött részecskéknek is, így a bolygónkat geomágneses vihar érte el hétfő éjjel – adta hírül az Időkép. A mostani vihart a NOAA G2-es kategóriába sorolta, ami közepesen erős geomágneses viharnak felel meg.

A napkitörés hatására töltött részecskék hatolnak be a napszélből és a magnetoszférából a felső légkörbe (ionoszférába) a Föld mágneses mezejének vonzására, ahol energiájuk egy részét átadják a légkörnek. A légkör összetevői emiatt ionizálódnak és gerjesztődnek, így fényt bocsátanak ki különböző színekben, emiatt láthatjuk a sarki fényt erősebbnek, illetve alacsonyabb szélességeken is megfigyelhetővé válik ilyenkor az Aurora Borealis.

A héten a Föld északi féltekén olyan helyeken is sarki fényt tapasztalhatnak a megfigyelők, ahol egyébként nem általános ez a jelenség: Kanada északi részein, Észak-Angliában és Észak-Írországban, sőt akár New Yorkban is. Ez meg is történt, az erről készült felvételeket az Infostart gyűjtötte össze, a lenti galériában nézheted meg őket.

Negatív hatása is van a napkitöréseknek, ugyanis a műholdak, űrszondák működésében zavart okozhatnak, vagy akár az igazán erősek tönkre is tehetik azokat, valamint bolygónkon is áramkimaradások következhetnek be, illetve összeomolhatnak akár a kommunikációs és navigációs rendszerek is.

Ilyen volt a sarki fény egyes helyeken, lapozd fel a galériánkat!

Maine, Egyesült Államok Itt olyan erős volt a sarki fény, hogy James Sinko meteorológus a telefonjával ilyen képet készített.
Kattints a további képekért!

A friss felfedezés annak ellenére különleges, hogy az űrkutatók egy régi teóriáját igazolja.

Leadfotó: 123rf

Oldalak