Tudtad? Innen kapja színeit a sarki fény – Különös babonák övezik a jelenséget

Az emberek több száz, sőt ezer éve is szemtanúi voltak a sarki, másnéven északi fény hihetetlen látványának, ám ekkor inkább féltek és megijedtek tőle, mintsem áhítattal csodálták volna azt – de vajon mi áll ennek a hátterében? Cikkünkből kiderült!

Aurora borealis, avagy a fények megbabonázó látványa

A sarki fény csodálatos látvány: a káprázatos színek elegye és a fény formája állandóan változik, sokszor függönyre vagy ívelt szalagra emlékeztet, és leginkább késő ősztől kora tavaszig figyelhető meg az északi sarkkörtől északra, illetve a déli sarkkörtől délre. Sajnálatos módon Magyarországról általában nem látható, ám a legtöbb kalandornak rajta van a bakancslistáján, hogy egyszer szemtanúja legyen a hihetetlen látványnak. Az északi fény néven is ismert jelenségről azonban sokan nem tudják, honnan is kapja színeit, és mi okozza pontosan a túlviláginak tűnő látványosságot. Galériánkat átlapozva te is megismerheted a fény forrását és keletkezésének körülményeit.

A sarki fény keletkezése elsőre kissé bonyolultnak tűnhet: amikor a napszél, amely töltött részecskék plazmaáramából és mágneses térből áll felkavarja a magnetoszférát, töltött részecskék hatolnak be a napszélből és a magnetoszférából a felső légkörbe a Föld mágneses mezejének vonzása miatt. Itt energiájuk egy részét átadják a légkörnek, emiatt a légkör összetevői ionizálódnak és gerjesztődnek, innen a különböző színekben pompázó fény.
Kattints a további képekért!

Egyszerűnek tűnhet a kérdés, mégis 10-ből 9 ember elbukja ezt a villámkérdést – te vajon tisztában vagy az összes jelzőtábla jelentésével?

Leadfotó: 123rf

Oldalak