Egy titokzatos hagyomány: a mai napig nincs válasz a befalazott cipők évszázados rejtélyére

Mai napig senki nem tudja biztosan, hogy miért rejtettek cipőket a falakba, de rengeteg a feltételezés, és még annál is több a hátborzongató sztori a különös néphagyománnyal kapcsolatban.

A rejtett cipők indexe

Az 1950-es években June Swann, a northamptoni múzeum csizma és cipő kollekciójának akkori kurátora arra lett figyelmes, hogy feltűnően sok olyan régi lábbelit hoznak be hozzájuk vizsgálatra vagy adományként, amelyre különös helyeken leltek rá megtalálóik. Sorra kerültek elő a cipők a kéményekből, tetőszerkezetek és padlódeszkák alól, vagy éppen a falakból. Olyan gyakran előfordult, hogy az már nem lehetett véletlen. Miss Swann rájött, hogy a cipők nem elvesztek vagy kidobták azokat, hanem direkt tették őket az adott helyre, ezért nyilvántartást kezdett vezetni az ilyen módon a múzeum tulajdonába került cipőkről, hogy magyarázatot találjon a furcsa jelenségre.

1969-re már 129 bejegyzés volt a rejtett cipők indexébe, ami 1986-ra már 700-ra nőtt. Miss Swann 1988-ban nyugdíjba vonult, de a múzeum úgy döntött, folytatja a regiszter bővítését, és a mai napig bővül a lista. Eddig összesen nagyjából világszerte kétezer helyszínen talált 3000 cipő található a gyűjteményben, ami minden hónapban nagyjából három-négy új darabbal bővül.

A legrégebbi lábbeli a 1308-ból származik, a legtöbb találat pedig 18-19. századi, de utána úgy tűnik, elhalt a hagyomány, innentől ugyanis egyre kevesebb a lelet. Találtak cipőt városi és falusi otthonokban egyaránt, kastélyokban, palotákban és még katedrálisokban is, és minden bizonnyal rengeteg vár még felfedezésre

De miért rejtettek cipőket a házakba építkezés közben?

Lapozz!

Oldalak