Ekkor szállnak fel az első repülő-taxik Európában

Légitaxik repkednek majd az égen a párizsi olimpia alatt.

A jövő közlekedési eszköze

A francia közlekedési miniszter, Patrice Vergriete bejelentette, hogy a Párizsban idén július 26. és augusztus 11. között megrendezésre kerülő olimpiai játékok alatt kísérleti jelleggel ún. „repülő taxik” közlekednek majd a városban. A VoloCity névre keresztelt légitaxikban egy pilóta és egy utas fér el, melyek akár 110 kilométer/órás sebességgel is képesek haladni, azonban hozzátették, hogy a nagyközönség ezen a nyáron még nem utazhat a futurisztikus járművekben.

A kis méretű helikopterre hasonlító járművek számára négy fel- és leszállóhelyet alakítottak ki a francia főváros környékén, köztük a Charles de Gaulle repülőtéren, a kisebb Le Bourget repülőtéren, valamint egy új úszó platformot a Szajnán Párizs nyugati részén. A gyártó ebben állapodott meg az ADP repülőtér-üzemeltetővel, a francia főváros metró- és buszközlekedési vállalatával, a RATP-vel és a párizsi regionális kormányzattal.

Mielőtt a járművek ténylegesen forgalomba kerülnek, a francia hatóságoknak meg kell győződniük arról, hogy a VoloCityk működése környezetbarát, és a taxik használhatók akkumulátoros, alacsony szén-dioxid-kibocsátású személyszállító eszközként. Az olimpia alatti tesztelés ezt a célt szolgálja. Ha a járművek nem bizonyulnak hatékonynak, vagy túl zajosak, levonják a következtetéseket – mondta a közlekedési miniszter.

A koncepciót egyébként a párizsi városi tanács egyhangúlag ellenezi. Dan Lert alpolgármester szerint a légitaxi zöldre mosás a javából, egy olyan közlekedési eszköz, amelyet az ultragazdagoknak találtak ki, mivel csak egy személy számára van rajta hely.

Lead kép: 123rf, forrás: turizmus.com

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Lifestyle
Hét különbséget kell felfedezned a két, első látásra tökéletesen egyforma ábra között.
Lifestyle
A modern technikának köszönhetően ma már elegendő egy gombnyomás, és máris a kívánt hőmérsékletűre varázsolhatjuk a szobánkat. De miért kellene elfeledkeznünk a légkondicionálás ősi, természetes...
Home&Design
Egy tiszta és kellemes környezet nagyban hozzájárulhat a nyugodt alváshoz és a jó közérzethez.