Holnaptól már csak útlevéllel utazhatunk az Egyesült Királyságba

Most már a saját bőrünkön is tapasztalhatjuk, hogy - ha tetszik, ha nem - életbe lépett a Brexit.

Téged is érint, ha épp Angliába készülsz

2021. október elsejétől, azaz holnaptól érvényes útlevélre lesz szükségünk, ha az Egyesült Királyság területére kívánunk lépni - olvasható a magyar konzuli szolgálat honlapján. Fontos változás továbbá, hogy a helyi hatóságok mostantól csak azoktól fogadják el érvényes úti okmányként a személyazonosító igazolványt, aki letelepedett (settled) vagy előzetesen letelepedett (pre-settled) státusszal rendelkezik az Egyesült Királyságban. Ez minden európai uniós állampolgárra vonatkozik.

Mostantól tehát a saját bőrünkön is tapasztalhatjuk, hogy a britek kilépése az EU-ból - az úgynevezett Brexit - lezárult, a folyamat végpontjához érkezett, és már az átmeneti időszak is lejárt.

Fotó: 123rf

Szükségem lesz tesztre, ha Angliába utaznék?

A konzuli szolgálat honlapján egyébként azt is olvashatjuk, hogy jelenleg - a járványügyi miatt - nem javasolják az Egyesült Királyságba való beutazást a magyar állampoglárok számára. Azt írják, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Ha mégis szeretnénk az ország területére lépni, előfordulhat, hogy koronavírustesztre lesz szükségünk. Az elvégzendő tesztek száma attól függ, hogy az utazó teljes védettséggel rendelkezik-e vagy sem. Az Egyesült Királyságba történő beutazás szempontjából teljes védettséggel az rendelkezik, aki

  • az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott valamely vakcinából mindkét dózist megkapta,
  • az Egyesült Királyságba való érkezés és az utolsó dózis beadása között legalább 14 nap eltelt,
  • EU Digitális COVID Igazolvánnyal (EU DCC) tudja bizonyítani a teljes beoltottságát a légitársaságok, illetve a kompjáratokat és vonatokat üzemeltető társaságok számára (vagyis a légitársaságok felelőssége ellenőrizni az uniós oltási igazolványt).

A fentiek alapján az oltottsághoz kapcsolódó könnyítések a Sinopharm és Sputnik V vakcinákkal beoltottakra nem vonatkoznak.

Az érkezés előtt 72 órán belül elvégzett COVID-teszt (PCR vagy antigén) továbbra is mindenki számára kötelező, függetlenül attól, hogy a fentiek szerinti teljes védettséggel rendelkezik vagy sem.

Fotó: 123rf

Ilyesmire még nem volt példa az EU történetében

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én lépett ki az EU-ból. A Brexit előzményeként 2016. június 23-án népszavazást tartottak a brit EU-tagságról, és a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége a távozásra voksolt. Az Európai Unió és elődszervezetei történetében a brit kilépésig nem volt példa teljes jogú tagország kilépésére. Az Egyesült Királyság 47 évet és egy hónapot töltött az Európai Közösség, majd utódja, az Európai Unió tagországaként, ugyanis 1973. január 1-én lépett be a közösségbe Sir Edward Heath akkori konzervatív párti miniszterelnök vezetésével.

Fotó: 123rf

Valószínűleg a híres/hírhedt 51-es körzet jut az ember eszébe először, mint az a hely, ahová biztosan nem tudna bejutni. Vannak ugyanakkor olyan helyek, amelyeket pedig jobb, ha önként kerülünk el!

Leadfotó: 123rf

Oldalak