Utazás

Szenzációs rekord: ő a legidősebb ember, aki valaha eljutott a világűrbe

Ismét elindult vasárnap Texasból a Blue Origin űrturistákat szállító kapszulája. Jeff Bezos milliárdos üzletember űrhajózási vállalkozásának járműve 10 percen át tartó űrélményt és a súlytalanság átélését kínálja ügyfeleinek. Ez volt a hetedik útja, amely fizető turistákat jutatott el a világűrbe.

Ő volt az első afroamerikai űrhajós-jelölt

A Blue Origin űrkapszulája 2022 óta első hivatalos útján részt vett a 90 éves Ed Dwight, a légierő egykori pilótája, akit az 1960-as években választottak ki űrhajós-jelöltként, de végül nem került be az asztronauták szűkebb körébe.

Ed Dwight mostani repülésével életkori rekordot állított fel, mint a legidősebb ember, aki eljutott az űrbe. Az 1960-as években ő volt az első afroamerikai űrhajós-jelölt, akit még John F. Kennedy elnök jelölt.

A Blue Origin repüléseit 2022-ben egy baleset nyomán állították le, amikor a hordozórakétánál fellépő rendellenesség következtében megsemmisült, ugyanakkor maga a kapszula az ejtőernyője segítségével biztonságban földet ért. A hosszabb szünet után a kereskedelmi űrhajó tavaly decemberben már tett egy utasok nélküli próbautat - írja az MTI.

2023 októberében startolt el a NASA Psyche küldetése, mely már csak azért is figyelemreméltó, mert a program keretében a szakemberek egy teljesen új kommunikációs rendszert is teszteltek.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Utazás
Sztárok
Joe Biden visszalépésével Kamala Harris esélyt kapott arra, hogy ő legyen a befutó a novemberi elnökválasztáson. Most a párjával nagy fordulatot vesz az életük, aki mindenben támogatni fogja.
Lifestyle
Te is nehezen tudsz elaludni? Egy egyetem kutatói most rájöttek a titok nyitjára, amit valószínűleg te is be fogsz vetni.
Sztárok
Az RTL már tavaly decemberben bejelentette, hogy idén újra képernyőre kerül a 2023-as év egyik legnézettebb műsora, vagyis a Sztárbox, ami egy újabb évaddal debütál.