Csodás látnivalók és tájak - Különleges úti célok 2013-ra

A világ megannyi káprázatos helyei közül néha meglehetősen nehéz választani, hogy hova is látogassunk el. A következő települések elsőre kissé meglepőek lehetnek, de a remek élményt és a csodálatos látnivalókat garantálják.

Krím félsziget
A Fekete- és az Azovi-tenger között húzódik az Ukrajnához tartozó Krím félsziget. A választás elsőre kissé meglepő lehet, hiszen az ország nem szerepel minden ember áhított úti céljai között. A Krím félszigetre azonban valóban megéri ellátogatni, hangulatos tengerparti települések, mediterrán élővilág, valamint csodálatos élmények egész sora várja ugyanis az ide látogatókat.

A félszigeten járva feltétlenül látogassunk el Jaltába, mely érdekes látnivalókkal kecsegteti a turistákat. Itt tekinthető meg egyebek között a Buharai Emír palotája, a Livádiai Palota, az Aranyszájú Szent János-székesegyház, az Ucsan-Szu vízesés, a Masszandra Park és a Parlamenti Park, valamint idilli sétát tehetünk a Rakparti sétányon, miközben a Fekete-tenger hullámaiban vagy a távolba vesző hegyekben gyönyörködünk.

Ha már a Krím félszigetről van szó, nem szabad megfeledkeznünk Santa Barbaráról sem, arról a településről, amelyről azt állítják, hogy ott sosincs tél. Megéri ellátogatni a hegyekben húzódó szőlő ültetvényekhez, melyek kissé az olasz ültetvények hangulatát idézik, azzal a különbséggel, hogy a településeket körülölelő ligeteket szőlőbokrok váltják fel. A Krím félsziget ideális úti cél legyen szó akár családi kikapcsolódásról, akár romantikus utazásról, a hangulatos térség mindenkinek elnyeri majd a tetszését.

Jarash
Jordániában a fővárostól néhány kilométerre található Jarash, mely számos épületmaradványával minden bizonnyal nem nyeri el elsőre mindenki tetszését, a 2500 éves városban azonban számos olyan látnivaló található, melyet megéri mindenkinek megnézni.

A látnivalók nagy részét színház-, templom- és más épületek romjai teszik ki. Ami a városban igazán lenyűgöző, hogy a maradványok állapota igazán jó, valamint az épületek egyedülálló története és történelme. Az ismertebb fennmaradt épületek közé tartozik például a Hadrianus diadalív, mely a római császár tiszteletére épült. A diadalív déli oldalát renovált, míg északi oldalát eredeti állapotban tekinthetik meg a látogatók.

Itt járva érdemes megtekinteni a Hippodromot, mely kocsiversenyek, sportversenyek és szórakoztató látványosságok színhelyéül szolgált. A pálya egyik érdekessége, hogy az itt található falak körül sírokat vájtak a sziklákba. Jarashban két színház található, melyek közül talán a Déli Színház érdekesebb, ahol még tengeri csatákat is eljátszottak. Ilyenkor a színteret elárasztották vízzel. A Déli Színházban még napjainkban is tartanak rendezvényeket. A területen még számos érdekesség látható, például isteneknek emelt templomok, de az évente megrendezett Jarash Fesztivál egy igazi kuriózumnak számít. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk.

Raja Ampat
Végezetül említést tennénk még egy Indonéziához tartozó térségről, mely látványosságainak nagy része víz alatt található. Raja Ampat ugyanis nem más, mint a búvárok kincsesbányája. Persze nem kell megijedni, számos kisebb-nagyobb sziget is található itt, ahol a búvárkodásért kevésbé rajongóknak is számos élményben lehet részük.

Az ide látogatók a szigeteken úgy érezhetik magukat, mint a földrajzi felfedezők, akik új szigetre akadnak. Eddig nem látott állatokat és növényeket ismerhetnek meg, de ha igazi nyaralásra vágynak, arról sem kell lemondani, hiszen turistaszigetek is találhatóak a környéken.

Mint már említettük a Raja Ampat igazi látnivalóit azonban a víz alatt érdemes keresni. Elképesztő korallzátonyok, páratlan élővilág és kristálytiszta víz alá beszűrődő napfény gondoskodik arról, hogy a búvárkodás örök élmény legyen.

A cikkhez tartozó galéria: 

Szólj hozzá Te is!