Páratlan csillagászati jelenség jön a napokban – Egy évszázadban csak néhányszor fordul elő

Készítsétek a teleszkópjaitokat, mert páratlan csillagászati jelenségnek lehettek szemtanúi! Május 9-én Európából és Amerikából is megfigyelhető lesz, ahogy a Merkúr elvonul a Nap előtt. Ez minden évszázadban csak 13-szor vagy 14-szer fordul elő; a legközelebbi alkalom három év múlva lesz, nem érdemes idén lemaradni róla!

Bolygóátvonulás Merkúr-módra

A csodálatos történésnek egyébként bolygóátvonulás a hivatalos neve. Így hívjuk azt, amikor a Naprendszer valamelyik belső bolygója – azaz a Merkúr vagy a Vénusz – a Földről nézve elhalad a Nap korongja előtt. Átvonulás akkor történik, amikor egy égitest a megfigyelő irányából nézve látszólag egy másik égitest elé kerül, és elhalad előtte – írja a Wikipédia. Érdekesség, hogy a Föld és a Nap közé csak azok a bolygók kerülhetnek, amelyek a Földnél közelebb keringenek a Naphoz - ezt a feltételt csak a Merkúr és a Vénusz teljesíti.

A Merkúr átvonulására egyébként mindig májusban vagy októberben kerülhet sor. A májusi átvonulás 7, 13 vagy 33 éves időszakonként történik, míg az októberi átvonulást 13 vagy 33 évenként lehet megfigyelni. A májusi átvonulás valószínűsége majdnem feleakkora, mint a novemberi, ugyanis napközelben a Merkúr lassabban halad a pályáján, miáltal kisebb az esély arra, hogy pont a kritikus időpontban haladjon át a csomóponton.

A cikk folytatódik a második oldalon!

Fotó: gizmodo.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!