Császárbajszú tamarinok érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba

Három nőstény császárbajszú tamarinnal (Saguinus imperator) gazdagodott a Nyíregyházi Állatpark.

Angliából érkeztek

Az Angliából érkezett tamarinok az úgynevezett karmosmajmok közé tartoznak, amelyek nevüket arról kapták, hogy a hátsó láb nagyujját kivéve az összes ujjukon karmok nőnek köröm helyett - közölte Petró Zsuzsa állatparki szóvivő hétfőn az MTI-vel. A karmokra azért van szükségük, mert apró termetük miatt az ágakat nem tudják ujjukkal átfogni, így éles karmaikkal kapaszkodnak a fák kérgébe.

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
A majmocskák II. Vilmos császár tekintélyes bajsza után kapták a nevüket. Felfedezésükkor, 1907-ben még csak elejtett példányokat ismertek: a hosszú, lelógó bajuszt a preparátorok felfelé kunkorították, mivel azt feltételezték, hogy a bajuszvég felfelé áll, csakúgy mint a német császáré.

A tévedésre néhány év múlva jöttek csak rá, amikor élő példányokat is láttak, az állatokon azonban rajta ragadt a császárbajszú tamarin név.

25 centiméter hosszúak

A császárbajszú tamarinok kis testű állatok, mindössze huszonöt centiméter hosszúak. Peru, Brazília és Bolívia erdőségeiben csoportokban élnek és főként a magasabb fákon mozognak.

Kis méretük miatt ki tudnak mászni a vékonyabb ágakra is. Túlnyomórészt gyümölcsökkel, fák nedvével és nektárral táplálkoznak, fehérjeigényüket a rovarokból fedezik.

A park trópusi házában élő bajuszos tamarinok mellett három másik karmosmajomfaj, a fehérarcú selyemmajom, a liszt tamarin és fehérajkú tamarin él a sóstógyógyfürdői állatkertben - tette hozzá a szóvivő.

Forrás: MTI
Fotók: www.sostozoo.hu

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Sztárok
Rengeteg sztár dönt úgy, hogy nem csak mozgással, hanem diétával is igyekszik kordában tartani az alakját. Így tesz Miley Cyrus is, aki mindenben visszafogja a kalóriákat!
Sztárok
Ha romantikus filmekről van szó, a Szerelmünk lapjai egészen biztosan kihagyhatatlan alkotás. A színészek nagyszerű alakítása mellett viszont érdemes egy pillantást venni a film gyönyörű ruháira is.
Sztárok
Katalin hercegné egy énekesnek mesélt arról, hogy legidősebb gyermeke, György herceg 2022 óta imádja a szóban forgó együttes dalait.