Utazás

A Booker-díj idei győztese felkavaró képet rajzol a diktatúra felé sodródó Írországról

A Dublinban élő Paul Lynch ötödik regénye, a Prophet Song (Próféta éneke) a nyugati demokráciákban tapasztalható nyugtalanságot tükrözi, és az olyan katasztrófákkal szembeni közönyt mutatja be, mint a szíriai összeomlás – írja az MTI.

Kizökkent minket az önelégültségből

Esi Edugyan, a Booker-díjról döntő zsűri elnökének értékelése szerint Lynch regénye kizökkenti az olvasót az önelégültségből, miközben az érzelmekre ható történetben egy nő küzdelme bontakozik ki, aki a családját próbálja megvédeni a diktatúrába tartó Írországban.

A negyvenhat éves Lynch – aki korábban az ír Sunday Tribune vezető filmkritikusa volt –, a díj honlapján közölt nyilatkozatában úgy fogalmazott:

azt akarta elérni, hogy amikor az olvasók végül leteszik a könyvet, ne csak értsék, hanem át is érezzék egy totalitarizmusba süllyedő ország problémáját.

A díjat a londoni Old Billingsgate-ben megrendezett ceremónián adták át, ahol az író elmondta, hogy az elismeréssel járó ötvenezer fontos (22 millió forintos) pénzjutalmat részben lakáskölcsöne törlesztésére fordítja – számolt be róla a BBC News.

Lynch az ötödik ír szerző, aki elnyerte a Booker-díjat Iris Murdoch, John Banville, Roddy Doyle és Anne Enright után – emlékeztettek rá a szervezők, hozzátéve, hogy az észak-írországi Anna Burns 2018-ban kapta meg a rangos brit irodalmi elismerést.

Az 1969 óta átadott Booker korábbi kitüntetettjei között Margaret Atwood, Salman Rushdie és Yann Martel is.

Te is imádsz olvasni, de olykor problémát okoz a rengeteg olvasnivaló tárolása? Most megmutatjuk, hogyan alakíts ki praktikus és stílusos könyvespolcokat, amelyek nemcsak a könyveidnek adnak otthont, de egyben dekoratív elemek is lehetnek lakásodban.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Lifestyle
Március 18-án indul a TV2 új párkapcsolati reality műsora, a Házasság első látásra. A műsor a párkeresés egy új dimenzióját nyitja meg azoknak a magányos szíveknek, akik a tudományt hívják segítségül...
Fashion&Beauty
A Gucci 2024-es őszi-téli kollekciójában, az olasz divatház kreatív igazgatója, Sabato De Sarno a stílusos áttetsző ruhák mellett egy kristályokba és csillogó flitterekbe öltözött valóságot álmodott...
Lifestyle