Maradj otthon után maradj itthon – ezért érdemes idén nyáron belföldön utazni

Végre eljött az ideje annak, amire hónapok óta vártunk: ismét szabadon mozoghatunk, biztonsággal útra kelhetünk országon belül.

Együtt, itthon, szabadon

Itt a lehetőség, hogy életre szóló kalandokkal gazdagodjunk Magyarországon, hiszen hazánkban is újra beindult az élet, így a belföldi turizmus is életre kelhet. Tehát aki teheti, induljon ismét útnak, barangoljon belföldön, keresse fel régen látott, kedvenc helyeit, vagy éppen fedezzen fel eddig ismeretlen úti célokat.

Egy kis ízelítő

Példának okáért érdemes ellátogatnotok a gemenci erdőbe, vagy evezős programot szervezni a Szigetközbe. Fertődön az Esterházy-kastély vár, a családdal pedig a Tisza-tó körbe biciklizése lehet nagy élmény. Relaxációhoz választhatjátok a Makói Hagymatikumot, ha pedig a természethez lennétek közel, akkor egy szekszárdi bortúra vagy egy madárles jelenthet kikapcsolódást a Hortobágyi Nemzeti Parkban.

Közel s távol

Kisebb-nagyobb távolságokra a fővárostól rengeteg lehetőségünk adódik, hogy kikapcsolódjunk és élményekkel gazdagodjunk. Rögtön itt van egy távolabbi úti cél, Kőszeg, ahol a gyönyörű tájak mellett a lovasturizmusnak is helye van. A környéken több lovarda is működik, ahol lovastúrákat is szerveznek, így lóhátról csodálhatjuk meg Kőszeghegyalja csodálatos természeti adottságait.

Mezőkövesden a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben pihenhetünk: ez a nagy területen elhelyezkedő strand kicsiknek és nagyoknak is felejthetetlen szórakozást nyújt csúszdáival, amik egyszerűen kihagyhatatlanok. Több csúszda közül választhatunk, amiken akár úszógumival, akár anélkül, ketten vagy egyedül is lemehetünk. Akik szeretnének egy kis adrenalin löketet kapni, próbálják ki a versenycsúszdát, valamint a nagy, egészen magasra felívelő csúszdát!

Akik viszont csak egy kicsit mennének messzebb Budapesttől és nyugodtabb programra vágynak, azoknak ajánljuk Egert és a Tar-kőhoz vezető kirándulást, ami Szilvásváradról indulva egy könnyedebb, 10 km-es túrát jelent.

Innen szinte egy ugrás Hatvan. Hatvan város elképesztő átalakuláson ment át az utóbbi években, így egyre több turisát is vonz a környékről. A kisebbekkel ellátogathatunk a Zagyva mentén elhelyezkedő Vadasparkba, majd tovább sétálva a Vadászati Múzeumba, ahol sok kifejezetten gyermekeknek szóló programmal találkozhatunk. Innen a parkon keresztül átsétálva az impozáns Grassalkovich-kastélyhoz jutunk, amiben kívül-belül gyönyörködhetünk a város központjában.

Még egy ok, hogy itthon utazzunk

A járvány leküzdése után a hazai gazdaság, így a magyar turisztikai szektor sajnos továbbra is hatalmas kihívásokkal küzd. Ezért is fontos, hogy a turizmusban dolgozók helyzetét segítsük azzal, hogy külföld helyett a belföldi utazást választjuk. Ezzel most a vendéglátókat, szállásadókat, szolgáltatókat, termelőket is támogatjuk, miközben mi is felfedezhetjük hazánk rejtett kincseit.

Továbbra is ügyeljünk a biztonságra

Alapvetően a belföldi utazás már önmagában egy biztonságosabb alternatíva, mintha külföldre látogatnánk, de itthon is körültekintőnek kell lennünk. E mellett bátran tervezhetünk kisebb kirándulást vagy hosszabb nyaralást, erdei sétát vagy vízparti pihenést, kastélylátogatást vagy gasztrotúrát, hiszen a nyár az új élmények szerzéséről is szól.

A szállásadók, fürdők és éttermek számára a mindenkinek elérhető Covid-közlemény jelent útmutatót ahhoz, hogy a vendégek maximális biztonság mellett, zavartalanul tölthessék szabadidejüket. Fontos, hogy vigyázzunk egymásra, és saját magunk és mások biztonsága érdekében betartsuk az alapvető biztonsági előírásokat.

Mindenki szabadon, mindenki biztonságosan (x)

A Magyar Turisztikai Ügynökség hazánk legnagyobb mobilitási szolgáltatóival – MOL, MÁV-START, VOLÁNBUSZ – együttműködve biztosítja a legkisebb egészségügyi kockázattal járó utazás és a biztonságos kikapcsolódás lehetőségét minden utazni vágyó számára. Az átfogó higiénés intézkedések bevezetésének köszönhetően bárki bátran, félelem nélkül útnak indulhat akár autóval, vonattal, vagy busszal szeretné elérni úti célját.

Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából.

Lead fotó, fotók: Needpix, Flickr, Wikipedia, 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!