A balesetmentes közlekedés alapja: 5+1 tipp, hogy megelőzhesd a bajt

Télen fokozottan oda kell figyelnünk az utakon, természetesen nemcsak magunkra, hanem az utasainkra is. Fő az elővigyázatosság, épp emiatt megfelelően elő kell készülnünk az adott útra. Mutatunk néhány tippet, amiket fontos észben tartani.

Bár a hivatalos statisztikák szerint a legsúlyosabb, halálos áldozatokkal is járó közúti közlekedési balesetek száma az elmúlt 5 évben folyamatosan csökkent, a híradásokat figyelve mégis szinte naponta látunk közúti balesetekről beszámolót. A téli időjárás fokozott óvatosságra inti az útnak indulókat, ezért bár egyértelműnek tűnik, nem lehet elégszer hangsúlyozni, mire figyeljünk a volán mögött saját és utasaink biztonsága érdekében.

Ép autóban ép utazók

A járművek műszaki állapota az egyik legfontosabb, amit még az utazás megkezdése előtt ellenőrizni kell. A kerékgumikban a levegő, a lámpák és égők, a biztonsági övek állapota mind kiemelkedően fontos és elkerülhetetlen a biztonságos közlekedéshez. Fontos, hogy kialakítsunk egy rutint, és rendszeresen megvizsgáljuk ezeket a triviálisnak tűnő, de létfontosságú tényezőket: ha az úton szembesülünk egy problémával, abból már nagyobb gond lehet. Nem elég az autó rendszeres, kötelező műszaki ellenőrzése, ezen kívül évszakváltáskor mindenképp érdemes átnézetnünk akár szakemberrel is a gépjárművet.

Ha fúj, ha csúszik, legyünk résen

Hiába vagyunk elővigyázatosak, ha a természet kedvezőtlen feltételeket kínál az utazáskor. Az eső, a hó és az ezekből keletkező jég csúszóssá, sikamlóssá teheti az utakat. A szakértők szerint bár ezen a területen is javul az arány, még mindig sokan vannak, akik nem az évszaknak megfelelő autógumit használnak. Pedig az időjárási viszonyok erőteljesen befolyásolják a gumik tapadását, így a fékutat is, ami pedig hatással van a biztonságos közlekedésünkre. A ködben csökkennek a látási viszonyok, amelyek este egyébként is jóval gyengébbek, mint napközben. Ilyenkor fokozottan résen kell lennünk, hogy elkerüljük a bajt és ne okozzunk balesetet. Érdemes figyelnünk a fényszórók és ködlámpák használatára is, hiszen nem elég, ha látunk az utakon, de nekünk is látszódnunk kell a különféle időjárási viszonyok miatt. Nagyon fontos figyelnünk a szélvédők, ablakok jég- és páramentesítésére is, hiszen ezek is erőteljesen befolyásolják, milyen gyorsan tudunk reagálni egy közlekedési helyzetre.

Még nincs vége, lapozz!

Oldalak

Lifestyle
A Halak hirtelen felindulásból kiléphet a munkahelyéről. Napi horoszkóp!
Sztárok
Az üzlet tulajdonosa az ezredforduló környékén fedezte fel magának a 20. századi magyar prózairodalom zsenijét, s rögtön a szívébe zárta a műveit.
Sztárok
2013-ban kötötték össze az életüket, házasságukból három gyermek született.