Utazás

Lenyűgöző videó örökíti meg, ahogy elsuhan a Föld közelében az év legnagyobb aszteroidája

A 7335 (1989 JA) jelű égitest pénteken került a legközelebb a kék bolygóhoz. Az 1,8 kilométer hosszúságú aszteroida 4 millió kilométerre haladt el a Föld mellett. Az eseménynek a Virtual Telescope Project közvetítése révén bárki részese lehetetett, a LiveScience pedig fantasztikus videót is készített róla.

Legközelebb 33 év múlva közelít meg minket

Múlt héten a Femcafe.hu is megírta, hogy közeleg 2022 legnagyobb aszteroidája. A "7335 (1989 JA)" jellel ellátott égitest pénteken került a legközelebb hozzánk: akkor 4 millió kilométerre járt a kék bolygótól. Múltkori cikkünkben mi is megjegyeztük: a szóban forgó objektum igencsak impozáns méretekkel rendelkezik, a NASA Föld-közeli objektumokat monitorozó központja szerint átmérője 1,8 kilométeres hosszúságú.

A NASA szakemberei külön hangsúlyozták: a 7335 (1989 JA) a legnagyobb kiterjedésű aszteroida, mely 2022-ben megközelíti a Földet. A kisbolygó 2055 júniusában lesz ismét a közelünkben, viszont megnyugodhatunk: az előzetes becslések szerint 33 év múlva távolabb halad el mellettünk, mint most. A NASA jelenleg egyébként hozzávetőleg 29 ezer Föld-közeli objektum mozgását figyeli. Ezek döntő többsége kisméretű, a 7335 (1989 JA) ellenben nagyobb, mint az ide tartozó égitestek kilencvenkilenc százaléka.

Szerencsére attól nem kellett tartanunk, hogy a gigantikus aszteroida a Földnek ütközzön, ám ettől függetlenül különleges pillanatnak számított, hogy ennyire közel került hozzánk. Ritkaságszámba megy, amikor egy ilyesfajta "találkozásról" videófelvétel is készül, ebben az esetben viszont szerencsére erre is sor került.

Fotó: 123rf

Lapozz, mutatjuk az aszteroidáról készült szemkápráztató videót!

Oldalak

Utazás
Bed&Love
Mi áll a 35 éven aluli férfiak körében egyre népszerűbb gyakorlat hátterében?
Lifestyle
A Skorpió csúcsformában lesz a következő hetekben! Íme, júniusi előrejelzésünk!
Sztárok
Először 2020-ban került kórházba, akkor tüdőrákkal diagnosztizálták. A betegség mostanra sajnos az agyára is átterjedt.