Utazás

Az év legnagyobb aszteroidája közelíti meg a Földet pénteken - beleborzongsz a méreteibe

Kő kövön nem maradna, ha a Földnek ütközne az impozáns méretekkel rendelkező kisbolygó. Erre jelenleg nincs sok esély, csillagászati szempontból viszont közel jár majd a bolygónkhoz.

Egy potenciálisan veszélyes égitest

Újabb hatalmas aszteroida közelíti meg bolygónkat pénteken - adta hírül nemrégiben a Live Science. A kutatók a "7335 (1989 JA)" jellel látták el az idegen égitestet, mely csillagászati szempontból meglehetősen közel halad el mellettünk pénteken: "mindösszesen" 4 millió kilométerre jár majd tőlünk. A szóban forgó kisbolygó igencsak impozáns méretekkel rendelkezik, a NASA Föld-közeli objektumokat monitorozó központja szerint az égitest átmérője 1,8 kilométeres hosszúságú.

Mivel az aszteroida méretét tekintve nem mondható átlagosnak, továbbá relatíve közel halad majd el mellettünk, a szakemberek a potenciálisan veszélyes idegen objektumok közé sorolják. Aggodalomra persze jelenleg nincs okunk, hiszen vajmi kevés az esély rá, hogy a pályája megváltozna, s ennek eredményeként összeütközne a Földdel. Ha azonban mégis így történne, az beláthatatlan következményekkel járna: az égitest valószínűleg komoly pusztítást okozna a kék bolygón.

Harminchárom év múlva megint "meglátogat" minket

A NASA szakemberei elmondták: a 7335 (1989 JA) a legnagyobb kiterjedésű aszteroida, mely 2022-ben megközelíti a Földet. A kisbolygó 2055 júniusában lesz ismét a közelünkben, viszont megnyugodhatunk: az előzetes becslések szerint 33 év múlva távolabb halad el mellettünk, mint most. A NASA jelenleg egyébként hozzávetőleg 29 ezer Föld-közeli objektum mozgását figyeli. Ezek döntő többsége kisméretű, a 7335 (1989 JA) ellenben nagyobb, mint az ide tartozó égitestek kilencvenkilenc százaléka.

Az amerikai űrhivatal más szervezetekkel együttműködve folyamatosan kutatja a potenciálisan veszélyes idegen objektumokat. Jelenleg tudomásuk olyan aszteroidáról vagy üstökösről, mely komoly fenyegetést jelentene a Földre nézve.

Fotó: 123rf

Egyvalami bizonyos: egészen más látványt nyújt a világűrből nézve, mint a kék bolygóról.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Tóth Andi ekkor térne visssza az énekléshez
Utazás
Sztárok
Rengeteg lájkot és hozzászólást tudnak generálni azok a képek, amiken Krausz Gábor Mikes Annával szerepel. Itt viszont változott a helyzet egy másik különleges személy miatt.
Sztárok
Vicces lenne éppen a királyi család egyik tagját látni a Bridgertonban, nemde? Nos, úgy tűnik, ez nem is lehetetlen!
Sztárok
Egy szempillantás alatt csavarta el a férfiak fejét Brooklyn Decker a Kellékfeleség azon jelenetében, mikor apró bikiniben sétál ki a hullámzó tengerből. A gyönyörű színésznő az utóbbi időben kissé...