Az alföldi fürdőváros: Hajdúszoboszló

Gyógyfürdő, strand, Aquapark és Aqua Palace; ez mind Hajdúszoboszló. Az alföldi város azonban nemcsak a fürdőiről híres.

Története:
Szoboszló első írásos említését először 1075-ben találjuk I. Géza adománylevelében, melyben az újonnan alapítandó garamszentbenedeki apátságnak adományozta Szoboszlóvásár királyi vámjának felét.
Bocskai István hajdúkkal telepítette be 1606-ban, innen kapta az eredetileg szláv eredetű településnév a „hajdú” előtagot (bár ez az elnevezés csak a 19. században terjedt el).
A budai török pasa 1660-as hadjárata, a Szejdi-dúlás szinte teljesen elpusztította a települést.
A település és környékének közbiztonsága a 19. század közepén gyenge lábakon állt. A betyárvilág felszámolásával összefüggésben a Vasárnapi Újság 1868-ban (26. számban) azt írta, „Szoboszló nem jó hely a gazembereknek”. Mert a hajdúk és leszármazottaik életét és vagyonát 50-60 „perzekutor” és öt-hat csendbiztos szeme őrzi. A város élete 1925. október 26-án változott meg, amikor egy kutatófúrás során olaj vagy gáz helyett csupán termálvíz tört fel 1091 méter mélységből. A környékbeliek rendszeresen zarándokoltak a forráshoz, melynek furcsa illatú (kénes és jódos) vize nemcsak melegítésre volt alkalmas (73 °C), hanem mindenféle ízületi bántalmakban szenvedő, derékfájós embereknek is csodás megkönnyebbülést okozott.

 

Fürdők:
Gyógyfürdő:
A nagy múltú, híres gyógyfürdő gyógyvízének és számos világszínvonalú egészségügyi szolgáltatásának köszönhetően vált országos gyógyközponttá.

Strand:
A 30 hektáros strand 13 db medencéjével nyújt felejthetetlen élményt: mediterrán tengerparttal, hullám-, pezsgő-, gyermek-, tan-, és omegamedencékkel.

Aqua Palace:
Az Aqua-Palace fedett tematikus medencékkel, csúszdákkal, gyermekbarát szolgáltatásokkal és változatos programokkal várja a piheni vágyókat akár télen is.

Aquapark:
Az Aquapark kínálatával igazi csúszdaparadicsom: óriás-, hidro-, multicsúszda, kamikáze, fekete lyuk, őrült folyó, Big hole, Twister és Niagara csúszdák kapnak helyet.

 

 

Látnivalók:
Bocskai István Múzeum:
A Bocskai Múzeum kertjében mezőgazdasági-történeti kiállítás tekinthető meg, mely az 1800-as évektől kezdődő folyamatos technikai fejlődést mutatja be. További egyedi látványosság az Oborzil Edit és férje Jeney Tibor alumínium harangjai, melyet hagyatékul Hajdúszoboszló városának adományoztak. A város szimbolikus harangházának harangjai is e gyűjteménynek a részei.

Gazdaház:
Hajdúszoboszlói Gazdaház múzeuma tárgyi emlékek bemutatásával idézi meg egy nemesi birtokos, a Czeglédy család egykori életét. A ház történeti visszatekintése szerint a tulajdonos Czeglédy István nemes ember volt. A családnak nagy birtoka volt, melyen gazdálkodást folytattak. A család birtokában lévő telek a múltban nagyobb méretű volt a napjainkban láthatónál és az épületek száma is több volt. A ma látható épületet a család ünnepi alkalmak idején használta.

Harangház:
A harangház Hajdúszoboszló új épített öröksége, mely szimbóluma is egyben a városnak Oborzil Edit iparművész és Rácz Zoltán építész együttes alkotása.
A harangház jellegzetességei az alumíniumból készült harangok, mely méretükben, kinézetükben és hangjukban is különböznek egymástól. A harangok hangját a réselés nevű művelettel alakították egyedivé. Ez a találmány kimagasló elismeréseket szerzett a tehetséges művésznek és férjének.


 

Nemzetközi Modern Múzeum:
A Nemzetközi Modern Múzeum a legfiatalabb a hajdúszoboszlói kulturális intézmények között.
1996-ban nyitotta meg kapuját a nagyközönség előtt, Kádár József művész kezdeményezésére. Kádár József grafikus, fotóművész, festő és szobrászművész, aki életének egy szakaszát Hajdúszoboszlón töltötte. A Múzeum a hazai és nemzetközi kortárs művészetet mutatja be. A Múzeum kertjében a nyári időszakban rendezvények színesítik a tárlatot, valamint egyedi élményt nyújtanak a parkban látható szobrok is a modern művészet iránt érdeklődőknek.

 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!