Utazás

Épp a borospincéjét újította fel, amikor 40 ezer éves "ereklyére" bukkant - az elmúlt 100 évben nem történt ilyen felfedezés

Mintegy 30-40 ezer éves mamutcsontokra bukkant egy osztrák borász a borospincéje felújításakor Gobelsburgban – írja az MTI.

Az utóbbi évszázad legjelentősebb felfedezése

A felfedezésről tájékoztatta az Osztrák Szövetségi Műemléki Hivatalt, az Osztrák Tudományos Akadémia május közepén ásatásokat kezdett a helyszínen.

A szakértők szerint az utóbbi több mint száz évben ez a legjelentősebb ilyen jellegű felfedezés.

A maradványok legalább három példánytól származnak.

A kutatók úgy vélik, hogy a jégkorszakbeli emberek erre a helyszínre terelték az állatokat, hogy csapdába ejtsék és megöljék őket. A leletek a vadászat szervezéséről is új ismeretekkel szolgálhatnak.

150 éve szintén egy gobelsburgi borospincében fedeztek fel ősi csontokat, tárgyakat, ékszereket és kövületeket. A most előkerült maradványokat a vizsgálatok után a bécsi Természettudományi Múzeumban restaurálják majd.

A Zsigmond király idején épült Szűz Mária templom romjait találták meg egy teniszpálya alatt, a visegrádi műemlékegyüttes újjászületését megelőző régészeti feltárás során – írja az MTI a Várkapitányság közleményére hivatkozva.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Ne legyen tabu! Az anyai kiégésről beszélt a szakértő
Utazás
Sztárok
A herceg 8 év együttjárás után tette fel a nagy kérdést Katalinnak, de kiderült, hogy miért várakoztatta ennyi ideig szerelmét.
Lifestyle
Az Oroszlán fokozottan figyeljen oda az egészségére. Napi horoszkóp!
Sztárok
A Bad Boys univerzum gyakorlatilag neki köszönheti a legkultikusabb jelenetét, amikor Will Smith és Martin Lawrence rommá szívatja az ajtóban állva.