Utazás

Megrázó fotó: olyan súlyos az aszályhelyzet Magyarországon, hogy az már az űrből is látszik

Százhúsz éve nem sújtotta olyan mértékű aszály hazánkat, mint amilyet ezekben a hónapokban kénytelen vagyunk elszenvedni.

Sárgába öltözött az ország

1901 óta nem esett annyira kevés csapadék Magyarországon, mint ebben az esztendőben, azaz történelmi aszályról beszélhetünk - hívja fel rá a figyelmet a HVG.hu cikke. Az Alföldön a legkritikusabb a helyzet, ugyanis ott az ilyenkor szokásos csapadékmennyiség fele hiányzik. Az aszály olyannyira szélsőséges helyzetet teremtett Magyarországon, hogy az már az űrből is látszik. Az Időkép oldala megosztott egy, a NASA-tól származó képpárt, mely talán minden más felvételnél szemléletesebben mutatja, mennyire komoly is az aszály által okozott változás Magyarországon. A felső fotón az aktuális, vagyis a 2022-es helyzet vehető szemügyre, míg az alsón a tavalyi. Jól látható, hogy egy esztendő leforgása alatt gyakorlatilag sárgába öltözött az egész ország, és ez bizony az esőzések elmaradásának "köszönhető".

Tényleg nagy a baj

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalának egyik friss bejegyzésében a szakemberek arról írnak, tényleg rendkívül száraz volt ez az esztendő. "Amennyiben a legcsapadékosabb évünkkel (2010) hasonlítjuk össze az elmúlt 7 hónapot, sajnos még szembetűnőbb, félelmetesebb a különbség. Idén július 31-ig, hét hónap alatt országos átlagban is csak 207 mm csapadék hullott, amivel a legszárazabb első hét hónap 1901 óta. A szárazabb Alföldön sokfelé még nem éri el az idei csapadékösszeg a 150 mm-t, ami a szokásos mennyiség felét sem éri el, de a csapadékosabb Alpokalján is csak kevés helyen van 400 mm feletti érték. Ezzel szemben az extrém csapadékos 2010-es évben hét hónap alatt már 575 mm esett országosan, ami az átlagos éves mennyiség közelében volt. 2010-ben hegyvidékeken többfelé a 750 mm-t is meghaladta a január-júliusi csapadékösszeg és az Alföldön is általában 500 mm felett alakult" - olvasható az OMSz Facebook-oldalán közzétett posztban.

Oroszország iráni kémműholdat lőtt fel a világűrbe, amit kezdetben vélhetőleg saját céljaira fog felhasználni az ukrajnai háborúban.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Utazás
A most felfedezett minták nagyjából kétszer olyan idősek, mint a korábbi rekordtartó - árulta el a Cambridge-i Egyetem egyik munkatársa.
Fashion&Beauty
A hajápolásra is kiemelt figyelmet kell fordítanunk, ugyanis kárt tehetünk a hajunkban, ha nem foglalkozunk vele. Lefekvés előtt is érdemes néhány dologra odafigyelni.
Utazás
Dr. Kovács Erik éghajlatkutató, klimatológus, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatója friss elemzésében arra a kérdésre keresi a választ, hogy van-e esély Magyarországon fehér karácsonyra 2022-ben.