Hetvennyolc év után kiderült, ki árulta el a náciknak Anne Frankot és családját

Anne Frank és családja 1944-ben Amszterdamban tartózkodott, mielőtt a nácik rájuk találtak, és a hírhedt auschwitzi koncentrációs táborba hurcolták őket, ahol később halálukat lelték. De ki árulta el a családot a németeknek? A rejtélyre csaknem nyolcvan év elteltével derült csak fény.

Megoldódni látszik a régi talány

Anne Frank és családja éveken keresztül bujkált Amszterdam Joordan nevű negyedében, mielőtt a nácik rájuk találtak és koncentrációs táborba szállították őket. Anne ebben az időszakban írta közismert naplóját is, ugyanakkor a família rejtőzködésének 1944-ben vége szakadt, amikor a nácik váratlanul rajtuk ütöttek és Auschwitzba hurcolták őket, ahonnan egyedül Anne édesapja menekült meg, a család többi tagja koncentrációs táborokban lelte halálát. De ki árulta el Anne Frank és családja hollétét a náciknak? Hihetetlen, de igaz: a rejtély csaknem nyolcvan esztendővel a szörnyűségek után látszik csak megoldódni.

Egy Arnold van den Bergh nevű zsidó származású közjegyző lehetett a besúgó, ő vezethette nyomra a nácikat - derül ki Rosemary Sullivan kanadai költő-életrajzíró könyvéből, illetve abból a CBS-dokumentumfilmből, mely a kutató meghökkentő eredményeit foglalja össze.

Fotó: 123rf

Lapozz, tudj meg további részleteket a 78 éves talányról!

Oldalak

  • 1
  • 2