Ahol eltűnnek az emberek

Ha azt mondom Bermuda háromszög, mindenki tudja miről beszélek, ám ennek ellenére mégsem ismeri senki. A helynek már a neve is misztikus erővel bír és bármi, ami a vonzásába kerül eltűnik. Vagy mégsem?

A Bermuda-háromszöget földrajzilag is el tudjuk helyezni, ha az Atlanti-óceánon húzunk egy képzeletbeli vonalat Florida és Puerto Rico között. Ezen a területen számtalan hajó és repülőgép tűnt már el nyomtalanul, titokzatos és ismeretlen körülmények között.

Az első különös és elterjedt eset 1872-ben történt. A brit Dea Gratia New York kikötőjéből Gibraltár felé tartott, amikor találkozott egy fura hajóval. Közelebbről már láthatták, hogy a Mary Celeste az. És hogy ebben mi annyira furcsa? Hát az, hogy a Mary Celeste egy hónappal korábban hagyta el a New yorki kikötőt, majd nyomtalanul eltűnt. A kapitány állítása szerint találkozásukkor a hajó teljesen kihalt volt, egyetlen ember sem volt rajta.

Aztán itt van a Flight 19 esete. 1945. december 5-én öt TBM Avenger torpedóvető bombázó hagyta el a floridai Fort Lauderdale légi támaszpontot, hogy víz feletti navigációs gyakorlatot hajtson végre. Feladatuk a "Navigációs probléma No. 1" bemutatása volt, ami a bombázás és a navigáció kombinálása. A gépeket képzett pilóták irányították és még egy légi oktató is velük tartott. Egyszer csak a fedélzeti iránytű felmondta a szolgálatot - ezt a navigációs központ támaszpontján fogták, mint rádióüzenet. Ezek után a repülők nem adtak több jelet és nyomtalanul eltűntek. Ők a Bermuda-háromszög leghíresebb áldozatai.

Érdekes esetek

1918: eltűnt az amerikai haditengerészet 19 000 tonnás szénszállító hajúja, a Cyclops. A 309 fős személyzetből senki nem került elő.
1921: a Carrol A. Deering hajót a Gyémánt-zátonyokon találták meg. A fedélzeten csupán két darab macska volt, más élőlény egy darab sem. A konyhában a megfőzött étel várta a legénységet...
1948. a brit Star Tiger gép 6 fős személyzetével és 25 utasával veszett oda
1949: a Star Ariel 9000 méteres magasságban rádiójelzéseket küldött a központban, aztán végleg eltűnt a radarokról. A túlélőket és a roncsokat sosem találták meg.
1963: a  Marine Sulphur Queen és 39 fős személyzete, valamint a 15 000 tonnányi áru sosem került elő.

Mi lehet a megoldás?

Mik is fő vonásai az eseteknek? Hajók, gépek tűntek el úgy, hogy túlélők, roncsok, balesetre, katasztrófára árulkodó jelek nem maradtak. Olyant eset is volt, hogy a hajó sértetlen állapotban visszatért, egy árva lélek nélkül, de olyan is előfordult, hogy a halott utasokon semmilyen sérülési nyom nem volt fellelhető. A katasztrófát megelőző percekben a járművek már nem tudtak jelzést adni, annak ellenére hogy az időjárás mindig tiszta és utazáshoz megfelelő volt. A szkeptikusok szerint nincs olyan megoldás, ami minden jellemzőre magyarázatot adna.

Van aki szerint az egész csak legenda, és pont ezért nem lehet megoldást találni rá, mert újabb és újabb elemek adódtak a történethez, amit tudományosan már nem lehet magyarázni. A földhözragadtaknak azonban bizonyíték kell, így több hipotézis és kialakult az évek során. Az egyik a metángáz szivárgásának számlájára írja a katasztrófákat, ami az óceán mélyéből tör fel. Ez eredményezheti a repülők felrobbanását illetve a motorok leállását. De olyan elmélet is létezik, miszerint egy meteor becsapódás okozta dolog, így történetesen a megnőtt vastartalom a ludas, ami összezavarta a műszereket. Ennek megmagyarázására a gázokat is előhozták már. Ezek a gázok ugyanis tele vannak elektromos töltéssel és folytonosan áramlanak, ezért mágneses tér keletkezik, ami szintén működésképtelenné teheti a navigációs műszereket. A rejtély valószínűleg sosem fog 100%-osan megoldódni, de talán pont ez az érdekessége.

Oldalak